Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Cesta ke šťastnému vztahu

Kdo z nás by nechtěl mít se svým partnerem šťastný vztah bez zbytečných hádek? Nebojte se, je to možné. Stačí dodržovat pár základních pravidel.

Co skutečně chcete?

Především by si měl každý z nás ujasnit, co ve vztahu očekává a jak má vlastně podle něj takový ideální vztah vypadat. Všichni jistě známe své osobní potřeby a přání. Váš partner nevidí do vaší hlavy, a tak mu musíte říci, co chcete. Komunikace je základem vztahu.

Víte, co od vztahu očekáváte? Pokud v tom nemáte úplně jasno, klidně si napište seznam. Je pro vás důležitý hlavně pocit bezpečí a podpora? Chcete mít pocit, že u sebe máte milující osobu, na kterou se vždy můžete spolehnout? Podle toho byste si měli partnera vybrat a hlavně s ním o tom mluvit. Sám totiž nepřijde na to, co je pro vás ve vztahu nejdůležitější.

magazin.cz

 

Upřímnost nade vše

Asi každý z nás má nějaké to tajemství. Ovšem pokud jich je moc, vašemu vztahu to rozhodně neprospěje, spíše naopak. I když to pro vás možná bude těžké a nepříjemné, musíte být ke svému partnerovi otevření. Pak může vztah fungovat. Se svým protějškem se nebojte mluvit o všem. Udělejte si čas a proberte spolu své myšlenky nebo zážitky. Navzájem se poslouchejte. Jistě to vašemu vztahu jenom prospěje.

Pamatujte vždy na jednu zásadu: Nikdy nepoužívejte tajemství, které vám partner svěřil, proti němu, například při hádce. Také tajemství svého partnera neříkejte nikomu dalšímu.

 

Když něco chcete, řekněte si o to

Uvědomte si, že vám nikdo z vašeho okolí nevidí do hlavy, ani váš partner ne. Pokud od něj tedy něco chcete nebo očekáváte, musíte mu o tom říct. Vůbec to není hloupé nebo třeba trapné. Uvidíte, že se díky tomu nejednou vyhnete hádce. Nečekejte ale, že váš partner splní každé vaše přání. Nikdo totiž není všemocný. A jak se říká – každý svého štěstí strůjce.

 

Myslete na potřebu partnera

Měli byste určitě vědět, co váš partner od vztahu, a tedy i od vás, očekává. To je základ, na kterém můžete stavět vztah. Někdy je ale obtížné zjistit. Zvláště muži totiž o takových věcech mnohdy nepřemýšlejí nebo o nich nechtějí mluvit. Ovšem vy můžete být všímavé a vše vyčíst z jeho reakcí na vaše chování. Pak snadno zjistíte, zda si chce váš partner povídat o svých pocitech, zda u vás hledá podporu nebo klid. A jedna rada na závěr – snad každý muž touží po tom, aby na ně byla čas od času jejich partnerka pyšná.

magazin.cz

 

Přátelství

Nejkvalitnější a nejdéle trvající partnerské vztahy vznikají mezi lidmi, kteří byli dobrými přáteli. Každé přátelství totiž spojují společné zájmy. A to je dobré i v partnerských vztazích. Pokud váš vztah byl zpočátku založen pouze na sexu, zapracujte nyní na přátelství. Nezapomínejte na společné zájmy a snažte se spolu trávit čas i mimo postel. Pokud začnete dbát na prvky přátelství, vašemu vztahu to prospěje. Budete partneři, milenci i nejlepší přátelé.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!