Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Priapismus: Když je erekce utrpením

Pánové, představte si, že máte erekci, která nikdy nekončí. Splněný sen? Omyl! Jedná se o velmi bolestivou a život nepříjemně obtěžující chorobu. Nekončící erekce je příznakem poruchy, která se nazývá priapismus.

Nekonečná erekce omezuje nejen ve společenském životě, ale také způsobuje příšernou bolest. Pacienti trpící priapismem popisují pocity, jako je nepříjemné cukání v penisu, nebo silný tlak, který ne a ne polevit. Také si s touto nemocí paradoxně neužije člověk moc sexu, protože erekce probíhá pouze ve vrchní části penisu kromě žaludu a v části spodní. Choroba vyžaduje rychlé zahájení léčby. Pokud budete s návštěvou lékaře a řešením problému otálet, hrozí riziko poškození tkáně, což má v krajním případě za následek trvalou impotenci.

magazin.cz

V mužském penisu bychom našli topořivá tělesa, díky kterým může dojít k erekci. Při vzrušení dochází k většímu přitékání krve do topořivých těles, které se začnou zvětšovat. Po ejakulaci či po zmizení vzrušení krev z topořivých těles zase odtéká a erekce mizí. Takto to funguje u zdravého muže.

Pokud však muž trpí priapismem, má erekci prakticky neustále. Jak je to možné? Toto onemocnění často vzniká v důsledku nějakého úrazu či nemoci (jako je například leukémie nebo srpkovitá anémie), způsobuje ho také užívání některých léků (například antidepresiva nebo léky na snížení krevního tlaku).

magazin.cz

Jestliže je zamezeno odtoku krve z topořivých těles, penis je velmi tvrdý, což způsobuje nepříjemné pocity a bolest. Během klasické erekce je část krve v penisu neustále obměňována a dochází k přísunu krve do orgánu. Ovšem v případě priapismu tomu tak není. Pokud erekce trvá čtyři až šest hodin a více, v topořivých tělesech bude hladina kyslíku kritická. Nastává problém, protože buňky v našem těle nezbytně potřebují přísun kyslíku. Pokud k tomu nedojde, dochází k poškození buněk a následně tkání, které začnou odumírat. Topořivá tělesa při priapismu velmi otékají, krev se pomalu sráží a vznik sraženin vede k blokaci cév. Lidské tělo si s touto situací nedokáže samo poradit a je nutná pomoc lékaře. Pokud ji muž nevyhledá včas, cévy a topořivá tělesa v penisu se poškodí natolik, že dojde ke vzniku trvalé impotence. Penis zkrátka nebude moci plnit svou funkci.

magazin.cz

Jak již bylo zmíněno, priapismus vyžaduje léčbu, kterou určí lékař. V některých případech postačí přikládání studených obkladů na penis. Lékař dále může z penisu odsát krev, podávat pacientovi adrenalin nebo problém vyřešit chirurgickým zákrokem.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!