Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Sapiosexuálové: Když je mozek sexy

Slyšeli jste někdy o sapiosexuálech? To jsou takoví lidé, kteří považují za nejatraktivnější část lidského těla mozek.

Nezajímá je, jak jejich ideální sexuální partner vypadá, zda má krásná ňadra či zadek, ale imponuje jim inteligence, rozum, vzdělanost a chytrost. Zní to jednoduše, ovšem definice této sexuální identity není zas tak snadná.

Pojem „sapiosexuál“ poprvé použil v roce1998 blogger Darren Stalder. Popularitu mu pak dodala spisovatelka erotických románů Kayar Silkenvoiceová. Samotný termín sapiosexuál má základ v latinském „sapio“ (v překladu moudrý či inteligentní) a „sexualis“ (tedy sexuální).

magazin.cz

Sapiosexualitu nemůžeme srovnávat se sexuálními orientacemi, jako je homosexualita nebo bisexualita. Zmíněné sexuální orientace se týkají pohlaví, a to bez ohledu na inteligenci člověka.

Přesně nemůžeme sapiosexualitu definovat ani jako sexuální identitu. Není totiž jasná odpověď na otázku, co přesně pro sapiosexuály znamená ona inteligence, která jim tolik imponuje. Inteligentní osoby mají různé charakterové znaky, a proto si pod pojmem inteligence představuje každý sapiosexuál něco jiného. Někdo v inteligenci spatřuje moc, někdo chytrost a někdo třeba pilnost. Není tedy divu, že existují značné rozdíly mezi jednotlivými sapiosexuály. Definice sapiosexuality se liší podle konkrétních jednotlivců.

magazin.cz

Sapiosexuálové sice přitahují inteligentní a chytré osoby, ovšem sami tyto vlastnosti mít nemusí. Sapiosexuál může být klidně hloupý a mít nízké IQ.

Každý sapiosexuál by však měl inteligenci svého protějšku upřednostňovat před jeho vzhledem. Sapiosexuály tak může přitahovat třeba i člověk s nadváhou či nějakou estetickou vadou, hlavní je, aby byl dotyčný inteligentní. Není divu, že sapiosexuál musí člověka nejlépe trochu poznat, než mu dotyčný začne připadat sexy. Zkrátka to nepoznají na první pohled jako jiní lidé.

magazin.cz

Dokážete si představit třeba milostnou předehru takových sapiosexuálů? Ta může vypadat třeba jako filozofická, politická nebo vědecká debata. To je přesně to, co sapiosexuály vzrušuje. Žádné doteky je nerozpálí tolik, jako projevy inteligence.

Ovšem opět se dostáváme k problému této sexuální identity, který tvoří začarovaný kruh. Co je to vlastně inteligence, která sapiosexuály tolik přitahuje? Každý člověk si pod tímto pojmem pravděpodobně představí něco jiného. Stejně tak může mít osoba na první pohled tvářící se inteligentně podprůměrné IQ. Odborníci nezřídka vůbec existenci nějaké sapiosexuality zpochybňují.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!