Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Největší mýty o zahýbání

Podvádění je bohužel nedílnou součástí mnohých vztahů. Někdy se mu ale dá vyvarovat – třeba nepropadáním rozšířeným mýtům.

V životě si to vyzkouší většina lidí. Buď sami přijdou na to, že jsou podváděni, nebo jim to jejich (dosud) drahá polovička prostě oznámí. Není divu, že jsou muži i ženy mnohdy podezřívaví. Zahýbání je dnes tak rozšířené, že s ním někteří snad dokonce vnitřně počítají. Spousta věcí se však dá řešit, důležité je ale neuvěřit některému z mnoha mýtů o podvádění, které vás mohou svést akorát na špatnou cestu.

Lidé podvádějí, protože jsou nespokojení doma
U žen tohle okřídlené pravidlo může platit, ačkoliv i ony se oddávají nějakému tomu povyražení mimo tento rámec častěji než dříve. Každopádně platí, že ženy v dlouhodobém manželství, když si jich muž nevšímá tak jako dříve, jsou k podvodu náchylné.

Zato muži berou bokovku, i když mají doma krásnou a po uši zamilovanou družku. Buď je to v jejich případě sport, nebo jakési splnění genetické povinnosti. V jistém průzkumu 56 % podvádějících mužů přiznalo, že je v manželství spokojeno, zatímco u žen to bylo jen 34 procent.

Muži podvádějí více než ženy
To možná bývalo, ale dnes už si ženy užívají stejně, ne-li více než muži. Také objevily kouzlo něčeho nového, něčeho špatného, a proto lákavého. Ovšem často uváděnými důvody k podvodu ženy je také „odměna“ za neoceněnou domácí práci či nevšímavost manžela, který je ignoruje. Jde tak často spíše jen o posílení ega než skutečnou touhu zahnout.

Oproti obecným předpokladům také neplatí, že se muži většinou snaží proměnit kamarádství se ženou v sex. Naopak – když už se muži přátelí, je to vcelku upřímné. Sex se snaží získat co nejjednodušší cestou, aniž by museli budovat přátelství. Jsou to právě ženy, kdo se často pokouší kamarádství či platonickou lásku s ním související přetavit v něco navíc.

Aférky jsou hlavně kvůli sexu
Jistě, některé úlety jsou o sexu a naprostá většina z nich sex také zahrnuje, protože je to něco společensky nevhodného, a proto velmi touženého. Ale sex mnohdy není hlavním důvodem, proč lidé podvádějí.

Mnohem spíše tak činí proto, že se snaží získat něco, co doma nemají. To je jednoduché. Co už tak jednoduché není, je zjistit a vyřešit problém. Ani podvádějící partneři často nevědí, co vlastně hledají, U někoho to je ztracené mládí, jiným se zase příčí perfekcionismus jejich polovičky.

Když vás podvádí, už vás nemiluje
To zdaleka nemusí být pravda. Mnohem spíše, než že vás nemiluje, znamená podvod skutečnost, že si vás dostatečně neváží, nerespektuje nepsaná pravidla, jež jste uzavřením vztahu potvrdili a že má poněkud jiný žebříček hodnot. Někteří lidé jsou zkrátka schopnější oddělovat fyzický sex od lásky více než jiní.

Sex s ex není podvod
Řada lidí se z nějakého důvodu domnívá, že pokud se ze sentimentu vyspí se svým někdejším partnerem, vlastně svou současnou polovičku nepodvedli, protože vlastně nezažili nic nového, ale jen si připomněli „staré dobré“ časy. Ale v tom je právě to nebezpečí, po těchto časech se vám může jednoduše zastesknout a takový úlet může mít mnohem fatálnější následky, než kdybyste se vyspali s někým cizím.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 146