Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak si z nás utahuje vlastní tělo

Snad každý z nás už měl někdy škytavku, cítil křeč nebo třeba bolest hlavy. Kruhy pod očima jsou u někoho běžnou záležitostí, stejně jako třeba nadměrné ochlupení u pár jedinců.

Ve většině případů zvláštní rozmary lidského těla nijak přímo neohrožují náš zdravotní stav. Život nám ale mohou pěkně znepříjemnit!

 

Bolest hlavy „ze zmrzliny“

Občas se to může stát každému z nás. Stačí si dát zmrzlinu a vzápětí se objeví nepříjemná a prudká bolest hlavy. A tu nemusí vždy mít nutně na svědomí právě zmrzlina. Stejnou reakci našeho těla způsobí jakékoli studené jídlo či pití, které přijde do styku s naším horním patrem v ústech. Rázem nám nabobtnají cévy v přední části hlavy a výsledkem je ostrá bolest. Té se však můžeme vyhnout, stačí dodržovat jednoduché pravidlo. V čem spočívá? V pomalé konzumaci studených potravin a nápojů. Jak snadné!

 

 

Pocení

Pocení je normální reakce našeho těla na okolní prostředí. Ovšem některé jedince trápí nadměrné pocení. To dokáže velmi znepříjemnit život. Lékaři však mají naštěstí řešení pro lidi trpící tímto problémem. V některých případech pomohou antiperspiranty s obsahem chloridu hlinitého, injekce, léky či mírné elektrošoky. V extrémním případě se přistupuje k chirurgickému zákroku.

magazin.cz

 

Závrať

Snad každý ví, jak se taková závrať projevuje. Tento pocit může být krátkodobý (několik málo minut), stejně tak ale mnohdy přetrvává i několik hodin. Jak ale taková závrať vzniká? Na svědomí ji má třeba narušení prostředí ve vnitřním uchu nebo poškození nervů. Zbavit se tohoto podivného a nepříjemného rozmaru lidského těla vám pomůže lékař.

 

Pocit brnění a ochablosti v končetinách

Brnění končetin nebo jejich ochablost také jistě alespoň jednou potkala každého z nás. Velmi nepříjemný pocit v končetinách naštěstí většinou po krátké chvíli zmizí a nijak nám život dále nekomplikuje. Jedná se o neškodnou reakci našeho těla na velký tlak na nervy. Právě ochablé nervy pak nemohou vysílat signály do mozku. Většinou stačí, když změníte třeba polohu sezení nebo ležení. Pokud těmito problémy však trpíte častěji, navštivte raději lékaři, který zjistí příčinu vašich obtíží.

 

Zalehnutí uší

Zalehnutí uší je poměrně častou potíží, stejně jako výše zmíněná škytavka. Často nám uši zalehnou při cestování letadlem. V tomto případě vám může s tímto problémem pomoci třeba zívání nebo žvýkání, při čemž dojde k vyrovnání tlaku mezi vnitřním a vnějším prostředím ušního bubínku. Opět se jedná tedy o dočasnou potíž, která zmizí a nijak neohrozí naše zdraví.

magazin.cz
 

Škytavka

Škytavka vzniká ve chvíli, kdy se začne bránice nekontrolovatelně stahovat. Tento jev může nastat při rychlém přejídání se, při konzumaci alkoholu nebo polykání vzduchu. Škytání většinou zmizí tak náhle, jako přichází. Někdo jako zaručený lék na škytavku doporučuje vypít sklenici vody nebo třeba dýchání do sáčku. Zda to však skutečně funguje, to musíte vyzkoušet sami.

 

 

Svalová křeč

Rozmar těla, který snad už pocítil každý, to je svalová křeč. Dokáže nás nepříjemně překvapit a potrápit, třeba i několik minut. Vzniká v důsledku dehydratace, nadměrné námahy svalů, podráždění nervů či nízké hladiny minerálních látek, jako je třeba vápník nebo draslík. Křeč většinou sama zmizí, pomáhá však také pohyb a protáhnutí svalů.

magazin.cz

 

Škubání v očních víčkách

Jedná se většinou o neškodný, avšak nepříjemný problém. Příčin jeho vzniku je hned několik. Způsobit tikání v oku může únava, stres, suchost očí, neurologické poruchy nebo třeba nadmíra kofeinu. Pokud se jedná o nadměrné škubání v očních víčkách, může se jednat o tzv. Tourettův syndrom. Ten se projevuje třeba také nepřirozeným mrkáním. Lehká forma této vady nijak zvlášť váš život neovlivní, těžší forma však už vyžaduje pomoc lékaře.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!