Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pravidla správného hádání

Žádnému partnerskému vztahu se nevyhnou hádky. Někdo se hádá často, jiný se konfliktům vyhýbá, je to zcela individuální.

Občasné hádky nemusí nutně znamenat pro vztah pohromu. Je logické, že se partneři nemohou shodnout úplně na všem. Hádáním se naopak může vyřešit nějaký problém. Ovšem k tomu je nutné znát pravidla, jak se správně hádat. Jinak by vše mohlo dopadnout špatně.

magazin.cz

 

Rozvaha a žádný afekt

V situaci, kdy máte s partnerem rozdílné názory, je důležité se uklidnit. A to i přesto, že bychom nejraději křičeli a zuříme. Jak tvrdí odborníci na lidské vztahy, každé partnerské soužití má fungovat na takovém principu, kdy se hledá rovnováha mezi názory a stanovisky. Ke zmíněné rovnováze může přispět i mírná hádka. Jen je potřeba hledat argumenty s rozvahou, v klidu a také se nad nimi zamyslet. Ke správnému hádání tedy rozhodně nepatří hysterické scény, sprosté nadávky či výhružky. Toho všeho byste mohli později litovat. Jednání v afektu nikdy nepřinese nic dobrého.

magazin.cz

 

Vhodné místo

Se svým partnerem či partnerkou byste se měli hádat pouze v soukromí. Problémy tedy rozhodně neřešte třeba na ulici, v dopravním prostředku, na společenské akci či před příbuznými nebo přáteli. V takových případech byste se na ničem nedohodli. Pak se ale může také stát, že po příchodu domů nebude brát hádka konce a východisko tedy bude v nedohlednu. Zde je nejlepším řešením hádku ukončit a počkat, až se oba uklidníte.

 

Kultivované jednání

I když je při hádce důležité, co říkáte, možná je na prvním místě spíše to, jak to říkáte. Dbejte zkrátka na formu projevu. I přesto, že budou vaše názory a argumenty rozumné, pokud budete hysteričtí a rozhazovat rukama na všechny strany, váš partner bude k vašim slovům zcela lhostejný. Ani emoce vás nesmí zaslepit. Myslete na to, co hádku vlastně způsobilo. Kultivované jednání bez zbytečného křiku a výhružek se negativně nepodepíše na vašem vztahu.

magazin.cz

 

Základem je naslouchání

Partner vám sice při hádce může vyčítat kdeco, vy byste však neměli propadat panice. V každém vztahu to občas zrovna neklape, to se stává. Proto svému protějšku nic nevracejte, neurážejte ho a jeho slova neberte jako nějaký útok proti vám. Aby byla komunikace účinná, měly bychom si osvojit schopnost naslouchat. Pokud dá partner tomu druhému určitý prostor k vyjádření svých názorů, zachovají si oba chladnou hlavu a nenechají se ovlivnit proudem emocí, budou moci z hádky vytěžit něco prospěšného pro vztah.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!