Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Fenomenální! Umí svůj život nazpaměť

Vědci objevili ženu, kterou přezdívají Total Recall. Pamatuje si totiž téměř každičký okamžik svého života. A co vy, pamatujete si, co jste vlastně dělali před týdnem?

Dvaačtyřicetiletá žena z Kalifornie, která nechtěla zveřejnit své jméno, a tak se o ní mluví jako o AJ, si dokáže vybavit co dělala, četla nebo kde byla do detailu každý den zpět až do roku 1976, jak informoval deník The Sun. Sama svůj život popisuje jako “neustále běžící film, který nikdy nekončí.”

K čemu je výzkum lidí jako je ona užitečný? Vědci doufají, že úžasná síla její mysli pomůže odhalit tajemství lidského mozku.

Televizní program roky nazpátek
AJ si během série testů dokázala vzpomenout na významné události jako například smrt  Elvise Presleyho 16. srpna 1977. Současně si ale pamatuje události menšího významu, například místní daně v roce 1978 nebo havárii letadla v roce 1979.

AJ ale není osamocená. Mozkový expert James McGaugh, profesor z University of California, který testoval AJ, se setkal s Bradem Williamsem, který má podobně fenomenální paměť. Jejich schopnost se nazývá hyperthymésický syndrom, což znamená, že oba mají schopnosti, které pomáhají posilovat paměť.

Ovšem nejde o fotografickou paměť, jak by se mohlo zdát. Profesor McGaugh tento fenomén nazývá autobiografickou pamětí. “Je neuvěřitelná a je také selektivní,” uvedl.

Jak AJ, tak Brade Williams si pamatují televizní programy několik let nazpátek, přičemž AJ si vybavuje televizní rozvrh, který vyšel před 32 lety.

Vědci nyní chtějí udělat skeny jejich mozků, aby zjistili, jak se liší od běžné populace.

Jak jste na tom s pamětí vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 128