Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
víno, šampaňské a destiláty / foto: shutterstock

Dejte přednost českým vínům

Víno se pojí k Čechům už od nepaměti. Dřív byla výsada panovníků, že pili místo vody pouze víno a do dnešních dnů nám předci odkázali několik odrůd, které se dají pěstovat v tuzemsku, zejména potom na Moravě.

Sklenička bílého nebo červeného vína potěší po náročném dni v práci, doladí oslavu narozenin, popřípadě navnadí při schůzce. Když si člověk dá jednu skleničku, může tím podpořit i svoje zdraví.

K jaké příležitosti si dát víno?

Moravská vína odedávna patřila na český stůl a při všelijakých událostech se používala k dokreslení atmosféry. I v dnešní době si kupujeme víno, abychom podpořili slavnostní atmosféru. Pokud slavíme něco opravdu velkého, jako je svatba anebo křtiny, můžeme si dopřát šampaňské. Na skromnější oslavy či setkání si zvolíme šumivé víno nebo sekty. Bublinky samozřejmě patří hlavně k Silvestru, když oslavujeme příchod nového roku. Pozor ale na míchání s jiným alkoholem. Lidé si také zvykli, že kdekoliv dostanou i sudové víno. To je vhodné na party při větším počtu lidí či jen k posezení u televize. Výhodou je, že větší množství člověk získá ve stejné kvalitě. Na podzim pak přichází doba burčáku, na který se těší nedočkaví ochutnavači mladého vína.

Něco netradičního potěší

Když vybíráte z kolekce vín, mějte na paměti, že nemusíte být pravý sommeliér. I ti se přiklání k tomu, že víno vybíráme podle toho, jestli nám chutná, nebo ne. Jestliže nechcete preferovat vína z Moravy, lze také vybírat zahraniční vína. Tady už existuje daleko širší nabídka odrůd než v tuzemsku. A pokud chcete věnovat víno jako dárek, zaměřte se na ty, jež získali medaile v některé ze soutěží. Zvláště pak je tato varianta jako dárek příhodná pro společnosti, které si mohou nechat vyrobit reklamní vína pro firmy. Toto vše najdete například u společnosti Víno & Destiláty, která kromě vín nabízí také destiláty.

K tomuto článku není otevřena diskuze