Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pokojové rostliny / foto: shutterstock

Pokojové rostliny, které vás mohou zabít

Snad v každé domácnosti najdeme nějakou pokojovou rostlinu. Květiny dělají náš domov útulným, slouží jako designový doplněk a pročišťují vzduch. Ovšem celá řada pokojovek je bohužel jedovatá.

Některé pokojové rostliny tedy představují nebezpečí pro nás, pro naše děti i domácí mazlíčky.

Tchýnin jazyk

Tchýnin jazyk (čili Sansevieria) patří k často pěstovaným pokojovým rostlinám. Vyznačuje se tuhými a špičatými listy a také svou odolností vůči okolním podmínkám. V těchto listech se však nacházejí saponiny a alkaloidy, které vyvolávají podráždění trávicího ústrojí. Po požití se pak dostaví zvracení, bolesti břicha i hlavy. Pokud máte děti nebo domácí mazlíčky, raději rostlinu umístěte z jejich dosahu. 

Kroton

Tato pokojová rostlina s výraznými listy obsahuje jakousi mléčnou tekutinu, která v sobě skrývá jedovaté alkaloidy, a ty zasahují v lidském těle nervovou soustavu. Otrava se projevuje podrážděním sliznice, vznikem puchýřů, zvracením a podrážděním pokožky.

Anturie

Tato oblíbená, nenáročná květina s atypickým vzhledem obsahuje jedovaté látky. Ty mají na svědomí podráždění sliznic, nevolnost, podráždění pokožky, otok úst, jazyka a krku. Otravu doprovází potíže s dýcháním, zánět žaludku a střev. V extrémním případě může požití anturie způsobit selhání ledvin.

Diffenbachie

Jedná se o další oblíbenou pokojovku, s velkými vzorovanými listy. Původním domovem je pro tuto rostlinu deštný prales, kde z ní domorodci prý připravovali jedovatou směs, kterou pak nanášeli na hroty šípů. Požití listu má na svědomí nepříjemné pálení a otok v ústech a v krku, což znemožní mluvení, polykání i dýchání. V některých případech může otrava způsobit smrt.

Brambořík

Hlízy bramboříku jsou bohaté na jedovaté saponiny, které mají projímavé účinky. V minulosti byl dokonce z hlíz této rostliny vyráběn prášek, který byl užíván jako prostředek proti zácpě. Hrozí ovšem silné průjmy, křeče v břiše a podráždění kůže.

Dračinec

Dračinec je rostlina, která je schopna čistit vzduch. Patří však do stejné (a jedovaté) čeledi jako již zmíněný tchýni jazyk, a obsahuje tedy stejné jedovaté látky. V případě požití hrozí otrava projevující se nejčastěji zvracením.

Amarylis

Rostlina s velkými, většinou červenými či oranžovými květy, způsobuje kolaps nervové soustavy. Jedovatá je celá rostlina, tedy i její nádherné květy, nejvíce toxických látek obsahují cibulky. Otrava se projevuje nadměrným sliněním, nevolností a průjmem.

Pokojové rostliny, které vás mohou zabít

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!