Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
posuvné dveře ilustrační obrázek / foto: shutterstock

Vybíráme domů dveře, – otočné nebo raději posuvné?

Interiérové dveře jsou důležitým prvkem bydlení, jejich výběru bychom proto měli věnovat dostatek pozornosti.

Každý má na dveře jiné požadavky, někdo je chce uzamykat, jiný je nechává přiotevřené, další má rád vzdušný přechod dvou místností. Pokud zvolíte správně, máte na dlouhou dobu vystaráno.

Dvě hlavní varianty dveří

Kdo vybírá dveře do interiéru, má v zásadě dvě hlavní možnosti: klasické křídlové dveře jsou první variantou, posuvné tou druhou. V rámci nich pak existuje spousta druhů, takže je opravdu nad čím přemýšlet. Módní jsou třeba dveře se skrytou zárubní – exkluzivní varianta pro luxusní interiér.

Co když není dostatek místa?

Pokud klasické křídlové dveře překážejí, je čas zaměřit se na ty posuvné. Ale netřeba nad nimi uvažovat jen v této situaci, klidně si je pořiďte i jen tak, protože se vám líbí a do interiéru se hodí. Posuvné dveře vypadají krásně a pohodlně se otevírají. Zvládnou to i děti nebo hendikepované osoby. Obrovskou výhodou tohoto typu dveří je to, že nevyžadují skoro žádný manipulační prostor. Tam, kde by překážel nábytek, květina v květináči, nebo jsme hned z pokoje vcházeli na schody, nebude pro křídlo otočných dveří místo. Posuvné zde ale krásně poslouží.

Elegantní předěl místností

Interiérové dveře s posuvným otevíráním využijete ve velkém i malém bytě. Krásně poslouží jako předěl dvou místností, a při jejich otevření zase pokoje spojíte. V rámci posuvných dveří se musíme rozhodnout, zda raději posuvné dveře na stěnu, nebo posuvné dveře do pouzdra. Ty do pouzdra vyžadují větší stavební zásah, výhodnější je začlenit je už do projektu domu při stavbě nebo větší rekonstrukci, než dodělávat dodatečně.

Na stěnu, nebo do pouzdra?

Kdo se rozhodně pro jednodušší variantu posuvných dveří bez velkého bourání, zvolí posuvné dveře na stěnu. Ty stejně dobře šetří cenný prostor v interiéru a vhodné jsou i do zařízené domácnosti. Křídlo dveří je stále viditelné a musíme myslet na to, abychom pro něj měli místo. I když ho zase tolik nevyžadují. Zasouvat se dají klidně třeba za sedací soupravu. Posuvné dveře do pouzdra jsou pak nejelegantnější variantou. Dveře se otevřou a prakticky „zmizí“ – a to do pouzdra v příčce. Kvalitní stavební pouzdra usnadní používání dveří a ušetří místo.

Když dveře splynou se stěnou

I otočné dveře mohou „zmizet“ – a to díky skryté zárubni. Jako mávnutím kouzelného proutku mizí do stavebního pouzdra a splní nároky náročných uživatelů na vzdušnost, lehkost a funkčnost. Bezobložkové provedení umožní splynout se stěnou a dokonalou integraci dveří do prostoru.

Dveře jako designový prvek

Velké otvory, kterými prochází dostatek světla, místnost prozáří, ale přesto se zachová dostatek soukromí a dveře jdou zavřít. To jsou trendy dnešního bydlení. Posuvné dveře mohou být klidně skleněné, nebo v kombinaci materiálů. Co byste řekli krásným vitrážím? Pokoje, které takové dveře rozdělují, budou dostatečně světlé a zároveň poslouží i jako designový prvek. Někdo upřednostní dveře plné, bez jakéhokoliv prosklení a prosvětlení. I to je varianta.

Výběr kování

U posuvných i otočných dveří musíme myslet na kování na dveře. To jim dodá konečnou tvář a určí, zda se budou opravdu používat pohodlně a vyhoví zcela našim požadavkům. Poslední dobou je oblíbené rozetové kování, tedy takové, kdy klika a otvor na klíč jsou ve dvou kusech. Na trhu jsou rozety kulaté, oválné i hranaté. Nejčastějším kováním pro posuvné dveře jsou různé úchyty a madla – s klikou zde nepochodíme.

Posuvné dveře dnes mají široký význam. Využijí se nejen v domácnostech, ale i v komerčním sektoru: v kancelářích, firmách, provozovnách, showroomech… Jdou normálně uzamknout a jejich bezpečnost nepokulhává. Jsou to zkrátka dveře budoucnosti.

K tomuto článku není otevřena diskuze