Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sladké snění / foto: shut

Tajemství lidského snění

Co stojí za našimi nočními pocity a příběhy, které se v nás odehrávají v průběhu spánku? Některé jsou zcela individuální, jsou však i takové, které se dají považovat za "univerzální" a společné pro většinu z nás.

Sny mají většinou své kořeny v nějaké konkrétní situaci, kterou jsme zažili v nedávné minulosti, a na kterou naše tělo podvědomě reaguje právě ve spánku. Sen však může být také odrazem našeho momentálního psychického stavu. V takovém případě se do něho promítají naše osobní problémy a pocity, nejčastěji jde o strach, stud, nadměrnou stresovou zátěž či silné emocionální vypětí. Jaké jsou tedy nejčastější sny, které nám dávají jasný signál, že se s námi něco děje?

Pád do volného prostoru

Se snem tohoto typu se nejspíš již někdy setkal každý. Jde o situaci, ve které cítíte, že se propadáte kamsi do prázdného, neznámého prostoru, cítíte strach a neklid. Z psychologického hlediska může jít o pocity nejistoty, ať už v osobním či pracovním životě. Bojíte se například ztráty zaměstnání, nejste si jisti vhodným výběrem partnera, nebo se trápíte pocitem osobního selhání.

Pokud se vám však tento sen zdá ihned po usnutí, jde nejspíš o přirozenou reakci vašeho těla na zpomalení srdečního tepu a pokles krevního tlaku, což je pro tělo vnímáno jako varovný signál, na který takto odpovídá.

Snaha dostihnout ujíždějící autobus či vlak

Vidíte ve snu, jak vám před nosem ujel nějaký dopravní prostředek, který vás měl dopravit na nějaké důležité místo či schůzku? Běžíte a snažíte se jej dostihnout, avšak víte, že je to již nemožné? Pokud se setkáváte s tímto typem snu, možná byste měli trochu zvolnit tempo a více se věnovat důležitým a podstatným věcem, které se již nemusí nikdy opakovat. Může se jednat o čas strávený s vašimi blízkými, dětmi, rodinou či přáteli, které například zanedbáváte na úkor své práce. Vaše vědomí se tomu brání tímto způsobem a dává vám jasně najevo, že jsou v životě momenty, které se již nebudou opakovat.

Ztráta řeči až celková paralyzace

Chce se vám mluvit, vysvětlovat, křičet, avšak ať se snažíte, jak se snažíte, nevydáte ze sebe ani hlásku. Chcete utíkat, ale nohy máte jako z olova, a nemůžete se pohnout z místa. Nacházíte se ve stavu naprosté paralyzace, neschopni jediného slova. Tento pocit zažívají ve spánku většinou mladí lidé, kteří mají mít ve škole či v práci nějaký veřejný projev, avšak nemají dostatečný pocit sebedůvěry. Mají strach z rekcí ostatních lidí, bojí se posměchu a zesměšnění. V jiných případech může jít i o reakci na stresovou situaci, která se stala těsně před usnutím, nebo o něco, co nám způsobuje starosti a čeho se obáváme v delším časovém období.

Katastrofická událost

Vidíte ve snu havarovat letadlo, zažíváte zemětřesení, záplavy nebo jste svědky podobných katastrofických scénářů? Pak se asi cítíte nejistí a zranitelní v prostředí, ve kterém žijete. Za těmito obrazy může stát i nějaká konkrétní osoba, která má tendenci vás ovládat a které nejste schopni odporovat a postavit se jí čelem.

Nahota ve snu  

Zcela nevhodně oblečeni nebo dokonce úplně nazí se objevíte na veřejném místě, kde si vás všichni všímají a poukazují na váš zevnějšek. Za takovými sny stojí často nejistota a obavy, že ostatní odhalí vaše slabé stránky a nějakým způsobem je zneužijí. Ať již v pracovním nebo v osobním životě, nejspíš skrýváte něco, za co se sami před sebou stydíte a nechce, aby se o tom kdokoliv dozvěděl. Může jít o nějaký druh závislosti, prohřešek z minulosti či nestandardní sexuální chování.

Ztráta zubů

Pro lidské podvědomí znamenají zuby zbraň, se kterou se bráníme před případným útočníkem. Pokud se vám tedy zdá, že vám ve snu vypadávají zuby, nebo že žádné zuby nemáte, nejspíše se cítíte ve svém životě ohrožení a bezbranní. Obáváte se samoty a pro bezpečný a klidný život potřebujete neustálou přítomnost druhé osoby.

Někdo vás sleduje  

Zdá se vám, že vás někdo ve snech pronásleduje? Takové postavy většinou zastupují problémy a konflikty, které potřebujeme vyřešit, ale často je odkládáme a nechceme se jimi zabývat. Pokud jsme schopni identifikovat konkrétní osobu, může nám napovědět, z jaké oblasti problém pochází. Jestliže nás sleduje například vedoucí z práce, poukazuje to na nevyřešený problém na pracovišti.

Tajemství lidského snění

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!