Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kůň v domácí péči / foto: shutterstock

Chcete mít doma koně? Pozor na záludnosti, které s tím souvisí.

Je to romantická představa vlastnit koně, jen ne každý si to může dovolit. A ne každý je ochoten vystoupit ze své komfortní zóny.

Mít koně doma je možná finančně levnější než mít ho ustájeného někde jinde a dojíždět za ním jen když se nám to hodí, je to však časově náročnější a rozhodně více zavazující. Moji přátelé někdy říkají, že i omezující …. V tom s nimi úplně nesouhlasím, ale pravdou je, že se nelze sbalit, zamknout a odjet. S tím však asi každý, kdo si koně pořizuje, tak trochu počítá, protože i když nebudete mít koně doma, jste k němu vázáni nějakými povinnostmi.

Takže k tomu, abychom mohli mít koně doma, patří několik nezbytností. Stáj nebo alespoň přístřešek, se zajištěním čerstvé vody. Dále se hodí výběh nebo pastvina, ale pokud máte čas dopřát koníkovi dostatek koordinovaného pohybu, tak se dá obejít i bez toho. Určitě je třeba mít někde uskladněné seno a případně slámu, ale to se dá určitě také zařídit i jinak.

V přepočtu na středně velkého koně počítejte s roční spotřebou 30 – 35q sena, to jest 10-15 kulatých balíků (pokud máte pastvinu, spotřeba sena klesne). Denně koník vypije cca 20l = 7300l/rok. Další položky do krmného rozpočtu již závisí na zdraví a stáří koně, zda s ním sportujete nebo se pouze rekreujete, jak moc je rozmlsaný a rozmazlený.

Dalšími financemi, které se nesmí opomenout, je veterinární péče, v nejlepším případě 1x za rok očkování. Podkovářské práce, ať už máte koníka na boso nebo okovaného, to je pravidelný výdaj 1x za 8 – 10 týdnů.

A konečně největší výdaj, i když ne finanční, je váš čas. Někdy nejen váš, ale i celé rodiny. Nejméně ráno a večer nakrmit, zařídit vše potřebné, aby měl koník komfort a pohodlí. Přivézt, odvézt, počkat, obvolat, sehnat, dohnat …. A dovolená, je fuč …. Odměnou pro vás je pak svezení se nebo trénink, anebo třeba jen pohled na spokojeně se pasoucího koníka při vlahém letním západu slunce ….

Takže si to spočítejte sami, zda jste ochotni toto všechno investovat do parťáka na velkou část života.

Chcete mít doma koně? Pozor na činnosti, které s tím souvisí.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!