Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Soužití s kočkou / foto: shutterstock

Jaké výhody přináší soužití s kočkou?

Kočka jako lékař i terapeut nebo jako prevence před alergiemi. Jaké benefity můžete očekávat, když se stane součástí vaší domácnosti?

O kočkách je známo, že jsou silnými osobnostmi a oproti psům s nimi často nebývá lehké pořízení. Mají svou hlavu a nenechají se přemluvit k něčemu, co samy nechtějí. Také nás ihned nadšeně nevítají, jakmile vstoupíme do dveří, a občas to dokonce vypadá, že o naši přítomnost vůbec nestojí. Přesto však soužití s nimi působí blahodárně na lidské zdraví a psychiku. Proč tomu tak je?

Zlepšují náladu a nabádají ke smíchu

Pokud pozorujete kočku provádějící leckdy až ztřeštěné akrobatické kousky, jistě se neubráníte smíchu. Díky tomu se celkově zlepšuje naše naladění a pozitivní myšlení, což se odráží v mnoha oblastech. Pozitivně naladěný člověk je milý k ostatním, šíří kolem sebe pohodu a klid a v pracovním procesu je mnohem produktivnější a aktivnější. Toho využívají i některé zahraniční firmy, které záměrně pouštějí svým zaměstnancům videa s dovádějícími kočkami, díky kterým jim jde práce lépe od ruky a zlepšují se i vztahy na pracovišti.

Jejich vrnění nás uzdravuje

Zvuky, prostřednictvím kterých kočky i ostatní šelmy komunikují, se odborně nazývají "purring". Pomocí těchto zvuků sdělují svému okolí různé informace. Mohou nám vyjadřovat svoji náklonnost, ale také tak dávají najevo pocit hladu či bolesti. Podle nedávno zveřejněných studií mají vrnící zvuky pozitivní vliv na lidské zdraví. Zmírňují stres a úzkost, zlepšují naše dýchání a mohou dokonce snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Zkvalitňují náš spánek

Společně strávené noci s vrnícím chlupáčem celkově zkvalitní a prodlouží spánek. Kontakt s kočkou vás naladí do příjemného klidového režimu, eliminuje úzkost a stres a díky tomu dosáhnete lepšího odpočinku.

Podporují vás, když jste na dně

Mizerný den v práci, hádka s partnerem, neposlušné děti? Ať už vás naštve nebo zklame cokoliv, je prokázáno, že kočky mají vysokou schopnost empatie. Vycítí zkrátka, že se s vámi něco děje a jako správné záchranářky se k vám budou tisknout a dávat vám najevo svoji přítomnost. Uvidíte, že při takové podpoře se vám rychle uleví o opadne z vás napětí, navíc se klidně můžete svému domácímu terapeutovi se vším svěřit a klidně se mu i vyplakat do hedvábného kožíšku.

Mohou snížit alergie u dětí

Pokud je dítě mladší jednoho roku v častém kontaktu s kočkou, pravděpodobně v průběhu jeho vývoje nedojde ke vzniku alergií.

Pomáhají lidem s autismem

Kontakt se zvířetem dokáže u lidí a zvláště pak u dětí trpících touto poruchou doslova divy. Celkově zmírní jejich vnitřní napětí a podrážděnost a jsou známy i případy, kdy autistické dítě našlo díky své kočce způsob, jak komunikovat s okolním světem. Podle vědců za tím stojí zvýšená produkce oxytocinu, což důležitý hormon pro socializaci. Kočka nám zkrátka vidí do duše a pozná, kdy potřebujeme povzbudit nebo přijít na jiné myšlenky.

Jaké výhody přináší soužití s kočkou?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!