Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Pojmenujte si své větry

Netradiční projekt umožňuje adoptovat tlakovou výši nebo níži a následně sledovat, co provede.

Je to jen pár dní, co jsme měli problém udělat pár kroků kvůli silnému větru. Jmenoval se Emma a ve stínu materiálních škod a lidských neštěstí zanikla geneze jeho jména. Ostatně jako vždy. Málokdo se zabývá tím, proč se tenhle orkán jmenoval Kyrill a tamten hurikán zase Katrina.

Jména hurikánů mají historii
Na pojmenovávání hurikánů a dalších větrů dnes dohlíží Světová meteorologická stanice. Ale již za 2. světové války se v Pacifiku, kde je bouření větru poměrně časté, začaly pojmenovávat ženskými jmény.

V Evropě se s pojmenováváním tlakových níží a výší začalo až v roce 1954, a to v rámci berlínské univerzity. Na nějakou dobu se tu ustanovilo schéma, že tlakové níže ponesou ženská a výše zase mužská jména.

Jenže jak známo – níže způsobují špatné, výše zase pěkné počasí. A nejen feministky se do tohoto nerovného pojmenovávání pustily, takže po čase se přešlo na střídavý systém udělování jmen.

Nyní funguje šest jmenných databank, přičemž každá se používá v jednom roce a po doběhnutí šestiletého cyklu se jde zase od začátku. Nicméně jména, která způsobila katastrofu – namátkou Katrina – jsou ze seznamu vyškrtnuta a nahrazena jinými.

Adoptujte a sledujte
Už několikátým rokem přitom běží projekt „Adopt a Vortex“. Jak už název napovídá, zájemce si může adoptovat vlastní tlakovou níži či výši a poté sledovat, co jeho svěřenec či svěřenkyně ve světě napáchá.

Nejde však o nějakou škodolibost jako spíše o netradiční pomoc berlínským studentům meteorologie. Poplatek za adopci totiž tvoří 199 eur a všechny tyto peníze jdou na výzkum.

Kromě možnosti adoptovat již pojmenovaný „výtvor počasí“, mohou zájemci přijít i s vlastními jmény. Ta však musí být zcela krátká, jasná a zřetelná, protože se může stát, že se z nich vyklube pěkný hurikán, o kterém bude mluvit celý svět.

Zakázány jsou přitom novotvary, patvary a hlavně jména firem či jejich výrobků. Ovšem třeba taková vichřice s názvem Škoda by často nemusela být od věci...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 62