Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nejlepší videa minulého roku z YouTube

Jaká videa z miliónu nahraných na server YouTube byla podle akademiků minulý rok nejlepší?

Za pár let si YouTube stačilo na světovém internetu vybudovat neotřesitelnou pozici. Databáze čítá milióny videí a další přibývají. Minulý rok zaznamenal server znatelný nárůst uživatelů, a to jak pasivních, tak aktivních. Bylo tu i pár afér s tradiční čínskou cenzurou, ale nic co by YouTube zabránilo ve spanilé jízdě.

Ve videoarchivech se dají strávit hodiny, dny, týdny i měsíce a stejně neprohlédnete všechno, ba ani to nejzajímavější. Navíc ne každý má tolik času. Proto už několikerým rokem zasedla porota a po vzoru nedávných Oscarů ocenila i nejlepší videa na YouTube.

Popravdě jsme čekali větší odvaz. Ale stejně jako Oscary zpravidla nedostávají divácky nejoblíbenější filmy, ale především ty, které krom zábavního konzumu přináší i určitou uměleckou či duševní hodnotu, bylo podobné kritérium zřejmě uplatněno i v tomto případě.

V žánru komedie zvítězilo maňáskové video, u kterého se sice pousmějete, možná oceníte jednoduchý nápad s lehkou parodií Harryho Pottera, ovšem na to, abyste se pořádně rozřehtali, byste v sobě museli mít pár panáků. Ale posuďte sami.

Cenu za nejlepší originální hudební klip si odnesl mladý interpret Tay Zonday, který napsal a nazpíval podmanivou píseň „Chocolate Rain“. Song nezaujme jen svéráznou dikcí a netradičním projevem mladíka s hlubokým hlasem, ale i záhadným textem, do jehož luštění už se pustilo mnoho lidí. Čeho se vlastně „čokoládový déšť“ týká? Jde snad o zakódovanou politickou zprávu nebo ještě něco jiného?

Politickou sekci, která je na YouTube tradičně velmi oblíbená (američtí kandidáti na prezidenta server hojně využívají i pro svou kampaň), poněkud překvapivě ovládlo video „Stop the Clash of Civilizations“. Překvapivě proto, že nejde o nic jiného než poslepované statické obrázky, doplněné hudbou, výkřiky a prohlášeními.

Oblast roztomilostí pro sebe získalo smějící se miminko, proti čemuž nelze nic namítat, snad jen, že ocenění bychom přiřkli přeci jen něčemu méně osobnímu – něčemu, co tak nepřipomíná klip z Neváhej a toč, ovšem bez pointy.

V Americe si velice libují ve všelijakých komentářích, a tak není divu, že si pro YouTube ceny vytvořili vlastní sekci pro tento žánr. Zvítězil v ní podivně se culíci a pitvořící moderátor, přičemž sledovat ho je zajímavé především z toho důvodu, že tak zjistíte, co Američany opravdu zajímá a co jim připadá vtipné.

Na zbytek oceněných videí se můžete podívat na oficiálních stránkách: https://www.youtube.com/ytawards07winners

Které video se líbilo vám?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 183