Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Offline a ve stresu? Pak jste závislí!

Stále přibývá lidí, kteří cítí stres v době, kdy se musí z nějakého důvodu odpojit od internetu a být takzvaně „offline“. Zkrátka potřebují být neustále online.

Odpojení je utrpením
Klinická studia naprosto jasně prokázala, že pravidelní a hojní uživatelé internetu trpí, když jsou odpojeni. V lehčích případech si to nemusí ani uvědomit, ovšem senzory ukázaly, že jejich mozková činnost a krevní tlak se v offline chvílích jasně zvýšily.

Stres z nepřipojení přirovnávají vědci k tak nepříjemným situacím, jako je skládání obtížné zkoušky či dostavení se na důležitou schůzku s půlhodinovým zpožděním.

Anglický termín pro pocity napětí a stresu z offline stavu nazvali vědci „discomgoogolation“.

Přitom ho definovali jako „pocit zármutku a úzkosti, když není možné se připojit k internetovému prostředí.“

Závislých přibývá

Tři čtvrtiny Britů (76 %) se v průzkumu vyjádřily, že si život bez internetu nedokáží představit. Tráví stále více času psaním emailů, hraním onlinových her a sledováním porna.

Více jak polovina občanů Velké Británie (53 %) potvrdila, že je na internetu více jak čtyři hodiny denně a necelá polovina (44 %) tvrdila, že se po odpojení cítí mizerně.

Mozková a krevní činnost dobrovolníků byla měřena speciálními senzory, které hovořily jasnou řečí. Muži byli obzvláště ve stresu, když se nemohli připojit večer, zatímco ženy vykazovaly vyšší hodnoty, když jim bylo zamezeno v přístupu přes den.

První kliniky
Pro lidi je zdaleka nejhorší, když se nemohou připojit v pátek. Tehdy totiž plánují svůj program na víkend. Domlouvají se s přáteli, potažmo hledají místa, na něž se vypraví.

Podle výzkumníků si lidé zvykli na to, že na každou svou otázku mohou najít okamžitou odpověď. Stále více z nich to bere jako samozřejmost, a když se takové možnosti zbaví, cítí v sobě napětí.

Naprostá většina dotázaných přiznala, že bere internet jako hlavní zdroj informací. Vědci nyní hovoří o nové formě závislosti a žádají, aby byla klinicky ukotvená. Ostatně, první ústavy na léčení závislosti na počítačích ve světě již vznikly.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 237