Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Reuters

Super foto: raketoplán před Sluncem

Na první pohled to vypadá jako obří tenisový míček s částečkou nespecifikovatelné špíny. Pravděpodobně byste ji blíže neurčili ani po podrobném zkoumání.

Vězte však, že ten velký žlutý kotouč není nic jiného než Slunce a ona titěrná částečka je vesmírný raketoplán Atlantis, který se právě spojil s Hubblovým teleskopem. Jde o unikátní obrázek takzvaného „solárního tranzitu“.

magazin.cz

Kosmonauti na palubě Atlantisu dostali za úkol právě opravu, respektive upgrade Hubblova teleskopu. NASA doufá, že k nám z něj budou proudit krásné obrázky vesmíru ještě minimálně dalších deset let.

Vášnivý astronom
Unikátní obrázky jdou na vrub francouzského inženýra Thierry Legaulta, který již dříve proslul svou vášní pro amatérské zkoumání oblohy. Na své zahrádce v Paříži už udělal něco pěkných fotek.

magazin.cz

Tyto však pocházejí z Floridy, šedesát kilometrů od Kennedy Centre, odkud vzlétl raketoplán Atlantis. Legault si sem přinesl veškeré vybavení, aby byl náležitě připraven. Kalkulace pro něj provedl server www.calsky.com, takže Thierry věděl, kdy k solárnímu tranzitu dojde a kde ho bude moct nejlépe vyfotit.

magazin.cz

Celé to vyšlo na jedničku a my se tak můžeme kochat skutečně jedinečnými snímky.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 972