Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Matky ničí dcery! Dietami

Budoucí matky by si měly dobře rozmyslet, zda jim problémy spojené s dietou stojí za těch pár shozených kil. Mohou se totiž přelít dokonce i na jejich dcery.

Význam diety
Matky držící diety mají dvakrát větší pravděpodobnost, že se jim narodí dcery, jež budou mít problémy se stravovacími návyky.

Většina teenagerů v průzkumu potvrdila, že diety jejich matek mají velký vliv na to, jak samy pohlížejí na jídlo. Matky přitom utvářejí největší část jejich sebevědomí.

Studie dívek ve věku dvanáct až osmnáct let ukázala, že zhruba šest procent má se stravováním a dietami problémy. Tyto problémy přitom úměrně stoupaly u holek, jejichž matky samy přikládají dietám velký význam.

Sebeprojekce
Dotazník také prokázal, že nadpoloviční většina, konkrétně 51 procent zúčastněných, má aspoň letmé zkušenosti s dietou.

A opět – větší zkušenosti mají ty dívky, jejichž matky je k dietě přímo či nepřímo dovedly. Devět procent dívek, zejména z této skupiny, dodalo, že je na dietě konstantně.

Je zjevné, že matky do svých ratolestí projektují vlastní sny a mnohé chtějí, aby jejich holčičky vypadaly překrásně. Neuvědomují si však, že jim tím mohou pěkně zavařit.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 35