Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Máte problémy s nespavostí?

Po náročném dni máte dojem, že vás zachrání už jen vydatná dávka spánku. Co ale dělat, když spánek nepřichází, ačkoliv víc unavení už být snad ani nemůžete?

Když jsou probdělé noci pravidlem
Někteří lidé nikdy neměli potíže se spánkem a mohou rychle usnout téměř kdykoliv, dokonce i když je trápí problémy. Jiní však nejsou schopní si odpočinout v hlubokém spánku ani po náročném dni. Pokud patříte mezi ty, kterým se to stává skutečně jen občas, není třeba činit ukvapené závěry. Skutečně i podle odborníků je zcela normální, když nám čas od času chvíli trvá, než se konečně odeberete do říše snů. Důvody mohou být nejrůznější, většinou nás však o spánek okrádají starosti nebo potřeba něco si promyslet. Naopak pravidelné potíže s usínáním, probouzení se uprostřed noci nebo mnohem dříve, než je obvyklé, už může signalizovat závažnější potíže s nespavostí.

Nespavostí trpí téměř třetina lidí
Potíže se spánkem má mnohem více lidí, než si zřejmě myslíte. Téměř každý třetí člověk podle odborníků trpí nějakou poruchou spánku. Většinou jsou poruchy spojené s dalšími obtížemi, ať již zdravotními problémy, nebo potížemi psychického rázu. Nespavost přitom bývá nejčastějším problémem. Typickým příkladem je situace, kdy ačkoliv máte náročné zaměstnání, vracíváte se domů většinou pozdě a k smrti unavení, po krátké chvíli nekvalitního spánku se probouzíte a znovu již usnout nemůžete. Pak konečně usínáte ke třetí nebo čtvrté hodině ráno, abyste v šest hodin ráno s bolestí hlavy vstali a unavení a malátní šli do práce. Zažíváte pravidelně něco podobného?

magazin.cz

Co vám říká spánková hygiena?
Pacienti, kterým znemožňuje insomnie odpočinout si po celém dni, by měly navštívit lékaře a nevymlouvat se na nedostatek času. Nespavost je nemoc, která postihuje převážně ženy. Často jsou na vině nevhodné návyky, stres a snaha zvládnout více, než je v lidských možnostech. Ve většině případů jde totiž o naučenou nespavost, které je možné se vhodnými návyky se zbavit. Často totiž zapomínáme dodržovat správnou spánkovou hygienu a jsme tak částečně zodpovědní za své potíže se spánkem sami.

Zeptejte se sami sebe, zda víte, co vaše tělo potřebuje
Pracovní stres, osobní nebo zdravotní problémy. To vše nejčastěji vyprovokuje potíže se spánkem. Na vině ale bývá i nesprávná hygiena spánku a narušené spánkové rituály, které mají spolu s životním stylem svůj velký podíl na probdělých nocích. Emocionální vypětí, převrácený režim dne a noci, ponocování nebo nevhodné prostředí pro spánek, to vše v dnešní době přispívá k nespavosti. Často stačí si uvědomit, že jsme zapomněli respektovat své přirozené biologické hodiny. Mnohdy pracujeme nebo se bavíme tehdy, kdy se nám to hodí, bez ohledu na své tělo a jeho požadavky. Tučná jídla, nedostatek pohybu, alkohol, káva nebo čaj před spaním mohou hrát roli.

Co můžete udělat pro zdravý spánek již dnes?
Bez ohledu na to, zda vás potíže s nespavostí trápí, nebo ne, naučte se dodržovat jistá pravidla zdravého spánku a přípravy na něj. Bez spánku nemůže tělo správně fungovat, především mozek potřebuje dostatek spánku. Prášky na spaní vám mohou pomoci krátkodobě, lékař vám ale především může pomoci zlepšit spánkovou hygienu, aby se vyřešila příčina vašich problémů. Před spaním již minimálně dvě hodiny nejezte, nekuřte, ani nepijte alkohol. Ložnice by měla být vyvětraná, doporučuje se teplota mezi 18 až 21 stupňů. Spát byste měli v naprosté tmě a v ložnici se nevěnovat jiným činnostem než odpočinkovým, tedy spánku a sexuálním aktivitám. Spěte v klidném prostředí a choďte uléhat přibližně ve stejný čas. Než začnete s pilulkami, vyzkoušejte nenásilné pohybové aktivity, relaxaci při poslechu uklidňující hudby nebo odpočinkovou četbu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2