Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Největší dietní pasti

Diety představují evergreen, který řešíme po celý rok. Všichni chceme přece lepší postavu. Nejlépe však rychle a pokud možno bez čekání. Ne vždy se nám ale daří hubnout úspěšně...

Chci být co nejštíhlejší
Přestože v současné době kult štíhlých modelek vybízí k dosažení až extrémní štíhlosti, ne vždy je vhodné chtít být co nejštíhlejší. Pro některé z nás může představovat hubnutí velká zdravotní rizika. Velmi nebezpečné jsou hladovky, jednostranně založené diety nebo přísné diety s energetickým příjmem pod 5 000 kJ. Nejrizikovější skupinou jsou především dospívající dívky, právě u nich nejčastěji dochází ke vzniku poruch příjmu potravy. Jedná se nejčastěji o mentální anorexii či mentální bulimii, léčení bývá velice dlouhé a dívky si často do života odnášejí trvalé následky jako mohou být například hormonální poruchy, snížení produkce enzymů či neschopnost otěhotnět.

Pomohou mi tablety či koktejly z reklamy
Na otázku, jaké jsou účinky podpůrných prostředků k hubnutí, či zda mohou existovat některé látky či potraviny, které by pomohly hubnout bohužel neexistuje pozitivní odpověď. Žádná zázračná pilulka neexistuje. Pokud by existovala, určitě by statistiky obézních nenarůstaly. Samozřejmě existují látky, které mohou být při úpravě životosprávy nápomocné k rychlejší redukci váhy, existují i léčiva, která se využívají při léčbě morbidní obezity pod lékařským dohledem, používá se také chirurgická léčba obezity. Žádná z metod léčby se neobejde bez úpravy jídelníčku, stravovacích zvyklostí, pohybové aktivity a celého životního stylu.

Potřebuji zhubnout co nejrychleji
Jak rychlý by měl být úbytek na váze? Co všechno riskujeme příliš rychlým hubnutím? Rychlé hubnutí může být nebezpečné. Doporučovaný úbytek na váze při úpravě stravovacího režimu a přidání pohybové aktivity je přibližně 3 kg za měsíc, tedy 0,5 kg za týden, u výrazné obezity lze tolerovat úbytek až 1 kg za týden. Rychlejší hubnutí znamená většinou enormní snížení výživové dávky a pokud by výživová dávka byla trvale snížena pod 5 000 kJ na den, organismus by nepřijímal dostatek živin a byl by nucen využívat vlastních zásob včetně například tělesných bílkovin, snižuje se imunita, zvyšuje se únava, špatně se hojí rány, snižuje se produkce hormonů, objevit se mohou zažívací potíže a další zdravotní poruchy.

magazin.cz

Jako muž budu hubnout velmi snadno
Muži skutečně hubnou rychleji než ženy. U mužů a žen je odlišná řada faktorů, které jsou při redukci nadváhy důležité. Muži mají jiné uspořádání tělesného tuku, ženské tělo obsahuje asi o 10 % více tuku než mužské, odlišná je i hormonální výbava, různé je také psychické prožívání své nadváhy či obezity, často se liší postoj k doporučované úpravě životosprávy. Pokud muž upraví jídelníček a zařadí pravidelnou pohybovou aktivitu, dochází u něj i rychleji k nárůstu svalové hmoty než u žen. Ale to hlavní je pro obě pohlaví stejné. Je nutno se rozhodnout k trvalé úpravě životního stylu a přijmout nové návyky.

Už se nikdy pořádně nenajím
Mnoho lidí usilujících o štíhlou linii má pocit že budou-li chtít udržet si svou novou nižší hmotnost, znamená to, že už se nebudou moci vrátit ke svým oblíbeným jídlům. Jak je tomu s návratem k původnímu stravování poté co je dosažena optimální hmotnost? Je třeba vždy radikálně měnit stravovací návyky? Udržet si získanou novou hmotnost neznamená, že se nenajím! Naopak je nutno jíst pravidelně po dvou až třech hodinách. Jen dávky a výběr potravin si musíme hlídat. Při takovém režimu bychom neměli pociťovat hlad. I v mezích zdravého jídelničku se dá dát prostor chutím.

Stravovací návyky by se měly měnit postupně během snižování nadváhy, se získáním „nové“ hmotnosti by nám již měly být nové stravovací návyky vlastními. Neměly by nám překážet či vadit, měly by být naší součástí.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!