Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Tři nejšílenější vaječná „jídla“

Velikonoce už máme za sebou. Obliba vaječných jídel je nicméně celoroční. Víte ale, kterým byste se měli raději vyhnout?

Sto let stará vejce

Jsou slizká a jejich žloutek má hodně podezřelou nazelenalou barvu. Věřili byste, že se najdou tací, kteří tuto vaječnou záležitost považují za dobrotu? Tomuto jídlu se říká „stoletá vejce“ či „stoletá vejce dynastie Ming“ a jedná o čínskou delikatesu. Vyrobit ji není těžké – stačí použít čerstvá kachní, slepičí či jiná vejce, obalit je ve speciální směsi z jílu, vápna, soli a rýžových otrub. Takto „zakuklená“ vajíčka pak zakopete na 100 dní do země. Výsledek: Díky vápnu vejce „zkamení“ a bílek dostane konzistenci tuhého rozsolu. Žloutek získá nazelenalou barvu a údajně příjemnou štiplavou chuť. Mňam!

 

 

Panenská vejce

Čínské jaro se bez této vaječné záležitosti neobejde, přestože se jedná o docela dost nechutnou záležitost. Tak zvaná Panenská vejce jsou totiž nasáklá močí mladých chlapců z čínské provincie Zhejiang. Říkáte si, jak se tato šílenost dělá? Recept je jednoduchý: Výrobce Panenských vajíček musí mít nejdříve své dodavatele – tedy dárce chlapecké moči, což jsou povětšinou žáci zdejších základních škol. Celý postup přípravy tohoto pokrmu spočívá v tom, že se vejce vloží do moči a během varu je jim mechanicky narušována vaječná skořápka, aby prý získala tu správnou chuť. Číňané tato Panenská vejce milují a tvrdí, že prý mají „chuť jara“. Zkrátka jiný, kraj, jiný mrav. A tím pádem i chutě.

 

 

Balut

Vidět balut je docela horor. Nejde o to, že vajíčko má hodně divnou barvu... Balut je vlastně oplodněné vejce kachny, takže při jeho konzumaci do sebe vpravujete i embryo tohoto opeřence... Zvedá se vám žaludek? Laosanům, Vietnamcům či Filipíncům, nikoliv. Oni totiž věří, že balut je zdravý a to je také důvod, proč si ho dopřávají jako „pouliční fastfood“. Způsob servírování balutu záleží na krajových zvyklostech – třeba na Filipínách si balut dopřávají se solí, citronovou šťávou a mátovými lístky. Ve Vietnamu ho jedí jen pokapaný citronem, v Kambodži s pepřem. Příprava balutu prý není složitá, jde jen o to, dát vejce na devět dní na slunné místo. Pak dalších osm dní jej nechat odležet a pak uvařit.

 

 

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2