Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Zázračná jóga: Může vám pomoci s mnoha potížemi

Každému se jistě něco vybaví, když se řekne slovo jóga. Někdo si představí podivíny, kteří žijí jenom tímto druhem cvičení a s ním spojeným životním stylem a že je s takovými lidmi nuda.

Tato představa je ale často velmi daleko od skutečnosti. Lidé, kteří se věnují starému indickému cvičení, mohou být zábavní. Proč by také nebyli, když právě pomocí jógy dosáhnou duševního klidu a harmonie. To ovšem není jediný účinek jógy.

 

magazin.cz

 

První zmínky o józe bychom našli ve starých indických spisech, které pojednávají o hinduismu. Těmto starým textům se říká upanišády a vznikaly nejčastěji v době od roku 900 do roku 500 před naším letopočtem. O józe se zmiňují i autoři velmi podobných děl, tzv. bráhman. Nejvíce lidí však zná dílo z roku 200 př. n. l. – Bhagavadgítu. Tento text je zařazen ve staroindickém eposu Mahábhárata, který je snad nejvýznamnějším a nejznámějším indickým literárním dílem. Jóga je ve všech starých indických spisech popsána jako cvičení, se kterým souvisí i životní styl. Pomocí jógy a příslušného životního stylu můžeme znovu obnovit harmonii s vlastním Já. Tohoto výsledku se dosáhne tím, že indické cvičení zablokuje vnímání našeho tzv. nepravého ega, kterému indičtí učenci říkají ahankára. Pokud přestaneme vnímat toto špatné ego, staneme se šťastnějšími a dosáhneme tak harmonie a klidu. Indičtí jogíni se při cvičení zaměřují hlavně na opravdovou podstatu života, kterou je podle nich věčné bytí (sat), vědomí (čit) a blaho (ánanda).

 

Jóga je podle mnoha odborníků cvičení, které pomáhá odstranit nebo zmírnit mnoho zdravotních i duševních problémů. Při cvičení jógy pozná hlavně člověk za nějaký čas sám sebe a dokáže tak snadno ovládat své tělo i emoce. Při správně zvolených cvičebních postupech, jejichž nedílnou součástí je i dechové cvičení, může člověk zapomenout na všechny starosti a tak se mu uleví.

 

 

magazin.cz

 

Je dokázáno, že jóga pomáhá při řadě zdravotních potíží. Stres je v dnešní době takřka všudypřítomný. S tímto problémem vám může pomoci právě jóga. Při cvičení se totiž uvolníte, naberete novou energii a přestanete tak vnímat všechny negativní emoce, které by vás mohly ovlivnit. Jóga tedy zároveň pomáhá i s dalším častým problémem, kterým je nespavost v důsledku častých stresových situací. Mnoha lidem pomáhá, když cvičí jógu před spaním (odborníci doporučují např. cvik s názvem Pozdrav měsíci), protože potom celou noc spí velmi kvalitním spánkem.

 

Jóga je také doporučeným cvičením pro ustrašené lidi s nízkým sebevědomím. Při dechových cvičeních se totiž takoví lidé naučí správně dýchat, což se jim hodí v různých krizových situacích, kdy je potřeba posílit sebevědomí. Při správném dýchání se totiž člověk uvolní a uklidní a právě klid je základem pro zdravé sebevědomí.

 

magazin.cz

 

Podle několika výzkumů prý lidé, kteří pravidelně cvičí jógu, netrpí nadváhou. Jak je to možné? Cvičení jógy je velmi často spojeno se správnou životosprávou a zdravým životním stylem. Indické cvičení dokáže vytvarovat krásné tělo tím, že podporuje růst svalové hmoty a udržuje pružnost páteře. Jóga také přispívá k dobré fyzické kondici a tak zamezuje vzniku srdečních chorob.

 

 

Je známým faktem, že jogíni se dožívají vyššího věku než lidé, kteří se tomuto cvičení nevěnují. Vysvětlení je jednoduché: jóga zlepšuje kondici, zbavuje nás stresu a také zlepšuje funkci většiny orgánů v těle. Takový člověk se pak musí zákonitě dožít vysokého věku.

 

Některé studie tvrdí, že pomocí jógy se lidé mohou zbavit svých zlozvyků. Jóga prý dokáže člověka úspěšně zbavit závislosti na alkoholu, cigaretách a dalších zdraví škodlivých látkách. Zároveň slouží jóga jako prevence vzniku závislosti.

 

magazin.cz

 

Lékaři doporučují některé cviky jógy lidem, kteří mají problémy se zrakem. Zrak mohou prý zlepšit cviky, jako je uvolnění očních svalů, správné kroužení očima či masáž očních víček. Některým lidem prý tyto cviky pomohly natolik, že mohli natrvalo odložit své brýle. Protože dokáže jóga odbourat stres a dodat sílu, pomáhá také při léčbě nádorových onemocnění. Nemocným lidem dokáže jóga pomoci i při nevolnostech, které jsou způsobeny chemoterapií.

 

Zvláštní druh jógy – tantra jóga – dokáže zlepšit pocity zažívané při sexu. Spoustu lidí se totiž při sexu stydí nebo bojí, že zklamou svého partnera. Tantra jóga pomáhá tento strach odbourat a odstraňuje také všechny psychické problémy, které zabraňují prožít příjemné pocity při sexu. Lidé cvičící tantra jógu začnou i lépe rozumět svému tělu a ovládat ho. To je v oblasti sexu také velmi důležité. Indické cvičení pomáhá také prožít intenzivnější orgasmus. protože se při cvičení jógy stane naše tělo pružnějším, můžeme pak také vyzkoušet velké množství milostných poloh.

 

A co vy, jaké máte zkušenosti s jógou?

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!