Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Co jíst, abyste omládli a zkrásněli?

Kdo by nechtěl mít krásnou, zdravě vypadající a svěží pleť. Ženy mnohdy právě proto utratí spoustu peněz za „zázračné“ kosmetické přípravky. Přitom kvalitu a vzhled pleti ovlivňuje i složení našeho jídelníčku.

Ostružiny

Chcete dodat své pleti mladistvý vzhled? Zařaďte tedy do svého jídelníčku ostružiny. V jednom šálku tohoto ovoce bychom našli více než 30 mg vitaminu C, který je nezbytný pro tvorbu kolagenu. A ten, jak známo, udržuje pružnost pleti a tedy i její mladistvý vzhled. V ostružinách je dále obsaženo velké množství vody a také sodík, který zvláčňuje naší pleť. Tanin, rovněž obsažený v těchto plodech, zase posiluje kožní tkáň.

magazin.cz

 

Maliny

Díky látkám zvaným antokyany mají maliny svou růžovou barvu. A vy díky těmto látkám můžete mít krásnou pleť. Podle výsledků odborných studií totiž právě antokyany působí proti zánětům kůže a odstraňují její zarudnutí. Také dokáží podrážděnou pokožku zklidnit.

 

Houby šitake

Tento druh hub je bohatý na betaglukan, což je látka posilující imunitu buněk, i těch kožních. Díky tomu houby šitake naší kůži ochraňují před působením vnějších vlivů. Dále tyto houby obsahují velké množství vitaminu D, díky čemuž přispívají k regeneraci kožních buněk. Polysacharidy zase naší pleť rozjasní, kyselina kojová podporuje její zesvětlení a podílí se také na odstraňování pigmentových skvrn.

magazin.cz

 

Tepelně upravená rajčata

Při tepelné úpravě rajčata uvolňují antioxidant zvaný lykopen. Ten dokáže zničit volné radikály, které by se jinak podílely na poškozování buněk. Údajně má mít pozitivní vliv na vaši pokožku již jedno tepelně upravené rajče denně.

 

Česnek

V boji proti akné a zánětům kůže vám pomůže česnek díky svým antibakteriálním účinkům. Nejlepší účinky se projeví, pokud budete česnek konzumovat v syrovém stavu. Postačí jeden stroužek denně.

magazin.cz

 

Kurkuma

Kurkuma se výrazně podílí na tvorbě kolagenu, který naše pokožka potřebuje. Kurkumu je poměrně snadné zařadit do jídelníčku, hodí se totiž k dochucení celé řady pokrmů. Lépe se pak v našem těle vstřebává, pokud ji kombinujete s černým pepřem.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!