Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nahradí umělé drony lidské doručovatele?

Americký internetový obchod Amazon zkouší nový způsob doručování zásilek pomocí létajících robotických dronů.

Moderní kybernetika pomalu prostupuje do všech oblastí lidského konání. Roboti dokážou nahradit člověka v mnoha oborech. Zajímavou oblastí výzkumu jsou drobní létající roboti, označovaní jako drony. Drony nacházejí v současnosti uplatnění zejména v armádě k nasazení pro různé průzkumné a špionážní mise. Jak ale drony využít i v civilním životě?

magazin.cz

 

Vrtulové vznášedlo

Koncept takové civilního využití dronů představil nedávno americký internetový obchod Amazon. Přišel totiž s reálnou vizí toho, jak létající roboty zaměstnat jako automatizované doručovatele balíčků. Zní to možná jako sci-fi a nepochybně to s sebou přináší řadu technických problémů, nicméně Amazon považuje nasazení dronů za velmi reálné a předpovídá jejich běžné používání do pěti až deseti let.

magazin.cz

 

Systém má přitom fungovat na velmi jednoduchém principu. Na internetu si objednáte a zaplatíte zboží, vyberete místo doručení a za půl hodinu už můžete na dvorku vyhlížet bzučícího robota, jak se snáší k zemi. Stroj nazvaný Prime Air je vlastně malý bezpilotní vrtulník, jehož udržuje ve vzduchu osm vrtulí. Na spodní části je vybaven nosným zařízením, které nejprve uchopí z přepravního pásu ve skladu krabičku standardizované velikosti, v níž je ukrytá samotná zásilka. Poté ji zanese na místo určení a položí ji na zem.

magazin.cz

 

Takový postup nutně přináší některá úskalí. Předně se jedná o rozměr dopravovaných zásilek, které je omezeno jak objemem, tak i hmotností. První testované drony dokážou přepravit náklad o hmotnosti 2,3 kilogramů do vzdálenosti 15 kilometrů. Výkonný ředitel Amazonu Jeff Bezos přiznává, že tímto způsobem nebude možné přepravovat veškeré zboží, nicméně se podle něj do zmíněného limitu vejde přibližně 86 % expedovaného zboží.

 

Letecká pravidla

Dalším úskalím, s nímž se projekt potýká, je spíše úřednického rázu. Všechny lety se v USA musí řídit podle pravidel Federálního úřadu pro letectví FAA a výjimkou nejsou ani lety drobných bezpilotních dronů. Nicméně konkrétní pravidla pro tuto skupinu strojů musí FFA teprve dotvořit, což může trvat až do roku 2015.

 

Jak si Amazon poradí s ryze praktickými záležitostmi, jako je potvrzování doručení, správné určení místa, nebo ochranu před odcizením stroje či zásilky napoví až zapojení do rozsáhlého zkušebního provozu. Už nyní je však jasné, že se jedná o vizionářský projekt, který v případě úspěchu zásadně změní zaběhnuté způsoby doručování zásilek.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!