Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Práci ve vesmíru zvládnou roboti

Američané i Rusové mají svůj způsob, jak přenechat náročnou a riskantní práci na vesmírné stanici robotům.

Stroje s komplexní či částečnou umělou inteligencí se dokonale hodí k práci v náročném prostředí, jakým je bezesporu i mezinárodní vesmírná stanice ISS. NASA proto vytvořila svého Robonauta 2, který už dva roky asistuje astronautům na vesmírných misích. V brzké době by ho měl doplnit také ruský kolega označený jako SAR-401.

magazin.cz

 

Robonaut 2

Americký Robonaut 2 byl na ISS dopraven v září roku 2011 a pro práci na stanici znamenal malou revoluci. Robot je totiž navržen podle lidské anatomie tak, aby zvládal jemnou ruční práci podobně jako člověk. Ačkoliv stroj nemá nohy a jeho tělo končí v pase, tudíž musí být posazen na pohyblivou základnu, horní půlka se dvěma rukama a kamerami v hlavě pracuje s lidskou precizností. Umožňuje to 350 dílčích senzorů řízených osmatřiceti výkonnými počítačovými procesory.

magazin.cz

 

Dlaně s pěti pohyblivými prsty umožňují manipulovat předměty jemnou motorikou. Není tudíž pro Robonauta problém uchopit třeba akušroubovák a pustit se do montování šroubů. Veškerou práci je navíc schopen provádět i v otevřeném vesmírném prostoru, čímž astronautům sníží riziko přímého vystavení kosmického záření. Robonaut 2 pracuje ve třech režimech. V plně automatickém režimu vykonává samostatně zadané úkoly, v módu supervize pracuje částečně samostatně pod vedením operátora a konečně v manuálním režimu je plně pod kontrolou řídicího astronauta.

magazin.cz

 

SAR-401

Rusové pochopitelně nemohli s výrobou robotického kosmonauta zůstat pozadu, a proto v Gagarinově tréninkovém centru nedaleko Moskvy pilně pracují na svojí variantě robonauta. Dostal označení SAR-401 a stejně jako americký kolega vypadá jako půlka člověka bez nohou. Trup lze nasadit na různé statické či pohyblivé základny a je možné nechat jej operovat v otevřeném vesmírném prostoru.

magazin.cz

 

Na rozdíl od amerického kolegy pracuje SAR-401 pouze v manuálním režimu, kdy jej operátor řídí pomocí speciální rukavice. Rusové se soustředí především na co nejpreciznější práci s jemnou motorikou a dokonalé napodobení pohybů lidské ruky. Díky rukavici je ovládání robotické ruky dokonale přesné a podle ukázek není problém s robotem vložit žárovku do malé krabičky, připojit adaptér do elektrické zásuvky, přeštípnout kleštěmi kabel, vrtat otvory, nebo si točit mezi prsty imbusovým klíčem. Na Zemi robot unese v ruce desetikilové závaží a ve stavu bez tíže by měl být schopen operovat s mnohem hmotnějšími tělesy.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!