Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Smart Nora Inc.

Dejte chrápání jednou provždy sbohem

Malý přístroj vás snadno zbaví nepříjemného chrápání a uchrání vašeho partnera od bezesných nocí.

Silné chrápání může mít neblahé následky nejen pro vaše zdraví, ale rovněž na láskyplné soužití s partnerem, které by se mohlo po několika probdělých nocích proměnit v noční můru. S hlasitým chrápáním se potýká nejeden muž, méně často pochopitelně i žena, a pokud má partner lehké spaní a obligátní mlaskání nezabírá, je čas vyřešit problém jednou pro vždy. Různých návodů a babských rad proti chrápání existuje mnoho, avšak většina nijak zvlášť nezabírá, nebo je jejich aplikace pro spáče nepříjemnější než samotné chrápání. Pomoci by mohlo zajímavé zařízení nazvané Nora.

 

Zprůchodnění dýchacích cest

Nora pracuje na velmi jednoduchém principu, který eliminuje samotnou příčinu chrápání. Co se vlastně během chrápání v krku děje? Při spánku se uvolňují krční svaly, a proto nastává menší kolaps našich dýchacích cest. Při dýchání zúženými cestami pak dochází k vibracím, které jsou navenek slyšitelné jako chrápání. Intenzita chrápání závisí na nejrůznějších faktorech specifických pro daného jedince, nicméně Nora svým fungováním elegantně odstraňuje právě ono zúžení dýchacích cest. Dokáže totiž velmi jemně a tiše pohnout hlavou spáče, aniž by ho to probudilo. Tento lehký pohyb stimuluje uvolněné svaly a dýchací cesty vrátí do jejich přirozené podoby.

Hlavní částí Nory je nafukovací vak, který se umístí pod polštář. Jeho řízené nafukování a vyfukování dokáže jemně hýbat hlavou přesně tak, aby nedocházelo k zužování dýchacích cest. Regulaci vzduchu ve vaku zajišťuje malá tichá pumpa postavená vedle postele v elegantním látkovém boxu s akumulátorem a řídící jednotkou, připojená k vaku hadičkou. Třetí důležitou součástí celého zařízení je bílý ovladač ve tvaru oválného valounu, který musí být umístěn poblíž postele, neboť díky zabudovanému mikrofonu detekuje chrápání. Kromě vypínače a funkce odloženého startu lze s jeho pomocí nastavit také citlivost, s jakou přístroj na chrápání reaguje.

 

Sofistikované vyhodnocení účinnosti

Samozřejmostí je také podpora smartphonů ve speciální aplikaci, která si povede statistiky o kvalitě vašeho spánku. Dozvíte se tak nejen kolikrát musela Nora zasáhnout při zneškodnění vašeho chrápání, ale také výslednou efektivitu těchto zásahů na hlasitost spaní za celou noc. Lze též porovnávat hlasitost spánku s různě nastavenou citlivostí přístroje a analyzovat míru chrápání pomocí různých zdravotních tipů.

Celý systém Nory spáče v ničem neomezuje, funguje v každé spací poloze, pokud se ovšem nemrskáte tak, že byste skončili nohama na polštáři, a lze jej rychle sbalit a vzít si jej kamkoli na dovolenou nebo na návštěvu. Obrovský zájem o protichrápací zařízení si autoři ověřili v kampani na startupovém serveru Kickstarter, kde se vybraná částka z původně požadovaných sto tisíc dolarů vyšplhala až na 832 tisíc. A zatímco během kampaně bylo možné si Noru koupit za 239 dolarů, konečná cena v běžné distribuci naplánované na květen příštího roku by se mohla vyšplhat až k šesti stovkám dolarů.

Dejte chrápání jednou provždy sbohem

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3