Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nokia Morph / foto: Shutterstock

Revoluční mobil od Nokie

Finský výrobce chystá mobil, který se umí ohýbat a skenovat okolní prostředí.

Společnost Nokia odhalila jednu ze svých vývojových větví, po které by se mobilní telefony v budoucnu mohly ubírat. Koncept se jmenuje Morph a je výsledkem spolupráce výzkumného centra Nokie a univerzity v Cambridge. Představen byl tento týden a zanedlouho by se měl na několik měsíců odebrat do muzea moderního umění v New Yorku.

Umělecký mobil
Sice to je jen mobil, ale umělecké prvky rozhodně nezapře. Ovšem větší pozornosti se těší přeci jen jeho technologie. Telefon může být užíván jako klasická klávesnice, stejně jako není problém ho složit do normálního příručního tvaru a volat s ním. V době energetické nejistoty potěší, že jeho povrch je zároveň solárním panelem, a tak mu k provozu postačí sluneční záření.

Telefon může být složen do podoby náramku a nasazen na ruku, což maximalizuje jednoduchost užívání. Další vychytávkou je přizpůsobení se barvě uživatelova oblečení.

Nokia sebevědomě prohlašuje, že Morph stanoví novou formu a využití mobilních telefonů.

Doktor Tapani Ryhanen, který pracuje jako vedoucí výzkumného centra Nokie, říká: „Doufáme, že tato kombinace umění a vědy představí potenciál nanotechnologií širokému publiku.“

Příjemná hudba budoucnosti
„Výzkum, který tady provádíme, je zásadní, když zkoumáme bezpečnou a kontrolovanou cestu k využití těchto nových materiálů.“

Nejenom to, Nokia hlásá, že Morph je schopný monitorovat vyvíjející se podmínky v kvalitě našeho okolí. To by mohlo znamenat, že nás v budoucnu bude mobil informovat například o tom, zda ten či onen kus ovoce máme umýt, nebo nás dokonce varuje před nějakou epidemií.

Výrobce ale jasně deklaruje, že se jedná o hudbu budoucnosti. V nejbližších sedmi letech se ho nejspíše nedočkáme. A až přijde, bude patřit k naprostému high-endu.

Líbí se vám nová Nokia?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 332