Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vysokozdvižný vozík / foto: Shutterstock

5 věcí, bez kterých se v žádném pořádném skladu neobejdete

Každý pořádný sklad by měl mít vhodné vybavení usnadňující práci a splňující bezpečnostní předpisy. Mezi takové vybavení patří mimo jiné manipulační technika.

Jedná se o stroje, které se používají pro manipulaci s materiálem. Existuje mnoho druhů těchto technických zařízení, jež se liší ve způsobu použití, hmotnosti, rozměrech a tvarech. Pojďme si představit základní z nich, bez kterých nemá cenu sklad provozovat.

Manipulační systémy

Manipulační systémy zahrnují několik typů prostředků. Základní dělení rozlišuje univerzální podávací zařízení, manipulátory a roboty. Jedná se o automatizaci strojů, které mají nahradit činnost lidské ruky při konkrétních úkonech. My se zaměříme na druhý zmíněný typ, takzvané manipulátory. Jsou to stroje, jež se řídí ručně a měly by nám ulehčit těžkou práci. Ve skladu jsou to především různé typy vozíků. Dodavatel manipulační techniky je například společnost Semat HB.

Druhy skladové techniky

Základním vybavením skladu je vysokozdvižný vozík. Můžeme jej znát pod slangovým názvem „ještěrka“ a slouží pro vertikální manipulaci s těžkými břemeny. Tento typ vozíku obsahuje kabinu, ve které sedí obsluha, a zdvihací jednotku, jež se sestává z vidlí a rámu. Příbuzným zařízením je nízkozdvižný vozík, který se využívá především pro přemisťování palet.

Další manipulační technika je v podstatě odnoží vysokozdvižných nebo nízkozdvižných vozíků. Jde především o ručně ovládané paletové vozíky či vychystávací vozíky. Nepostradatelnými pomocníky ve skladu jsou také retraky. Jedná se o univerzální skladové vozíky řízené obsluhou. Tato obsluha sedí v kabině retraku, a to bokem po směru jízdy. Je to z toho důvodu, aby měla co nejlepší výhled. Tyto vozíky slouží k zakládání materiálu, zboží a dalších věcí do regálů.

K tomuto článku není otevřena diskuze