Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Sen šmíráků? Konečně uvidíme pod šaty

Technologická novinka společnosti ThruVision vidí i skrz šaty. Mají se bát jen teroristé nebo úplně všichni?

Britská společnost ThruVision představila světu svou kameru T5000 a okamžitě přitáhla obrovskou pozornost. Tenhle bezpečnostní nástroj totiž dokáže „vidět“ výbušniny, drogy, zbraně, tekutiny či plastické a keramické předměty.

Prokoukne skrz naskrz
Na tom by ještě nebylo nic zvláštního, kdyby to nedokázal s věcmi ukrytými pod ošacením, a to až na dálku pětadvaceti metrů.

magazin.cz
Technologie, na níž je kamerka postavena, přitom nepochází z žádného klasického výzkumu. Společnost použila výsledky bádání European Space Agency (ESA), tedy evropské vesmírné agentury, jež se dlouhé roky zabývala vyhasínajícími hvězdami.

T5000 operuje v terahertzovém regionu elektromagnetického spektra. Zde působí takzvané terahertzové paprsky (T-rays).

T-rays jsou nízkoenergetické paprsky, které běžně vycházejí ze všech materiálů, včetně kamenů, rostlin, zvířat, ale i lidí. Dokáží proniknout kouřem, mraky a také řadou pevných látek, jako je například oblečení. V některých případech jsou schopny projít také zdmi.

Neohrožené soukromí. Zatím.
Kamera T5000 využívá právě těchto paprsků, když je pasivním způsobem sbírá a zpracovává tak, aby se na jejím displeji objevil jakýsi rentgen toho, co zaměřený člověk skrývá pod svým ošacením.

Výhodou je, že lidé tak nejsou vystaveni škodlivým radioaktivním paprskům (X-rays), a překvapivě se nejedná ani o nemístný zásah do intimity každého z nás. Kamera prý upozorňuje pouze na podezřelé předměty a nezobrazuje tělesné detaily.

Samozřejmě jen do té doby, než ji někdo upraví tak, aby to dokázala – a šmíráctví dostalo nový rozměr...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 81