Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Roboti / foto: shutterstock

Den zúčtování? Roboti útočí na lidi!

V Iráku napadli bojoví roboti vlastní jednotku. Je to začátek konce lidstva?

Američtí vyzbrojení roboti byli staženi z irácké mise poté, co zaútočili na vojáky, které měli původně chránit. Podle dostupných zdrojů se doslova vymkli kontrole.

Roboti se zbláznili
Jde o tři bojové roboty, kteří byli minulý rok v Iráku nasazeni na blíže nespecifikované mise. Po zuby ozbrojené stroje ohrožovaly vlastní jednotku a musejí být z operace staženi. Magazínu Popular Mechanics to řekl Kevin Fahey, vedoucí sekce pozemních bojových strojů americké armády.

Došlo k několika skutečně ožehavým situacím, kdy roboty nešlo ovládat, a aby toho nebylo málo, tito zamířili své nebezpečné M249 kulomety na své lidské kamarády. Chybělo málo a tragédie byla na světě.

„Hlaveň se hýbala, i když se hýbat neměla,“ popisuje Fahey. Vojákům se ale roboty podařilo rychle zpacifikovat. Jak, to si americká armáda pochopitelně nechává pro sebe.

Bude jich stále více
Naštěstí se nikomu nic nestalo. Bude však nějakou dobu trvat, než se příčina závady vysvětlí. Rovněž důvěra v robotické pomocníky na bitevním poli povážlivě klesla. Přesto se nejmocnější armáda světa chystá v příštím roce nasadit novou verzi bojových robotů.

Zatímco SWORDS (Special Weapons Observation Reconnaissance Detection System) se především z důvodu nepříjemné události příliš neosvědčily a budou dočasně staženy, letecká podivnost V-22 Ospray je na operace nasazována nadále, i když má z důvodu havárií na svědomí už třicet životů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 94