Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vesmír / foto: shutterstock

Astronauti riskují rakovinu

Vědci zjistili, že delší pobyt ve vesmíru způsobuje předčasné stárnutí a rakovinu.

Studie amerických vědců vnesla do astronomických struktur velké znepokojení. Z jejích závěrů jasně vyplývá, že delší pobyt ve vesmíru může způsobit předčasné stárnutí a dokonce i vznik rakovinotvorných buněk. To by mohlo negativně nabourat plány na výstavbu základen na Měsíci či Marsu.

Škodlivější, než se čekalo
Podezření na nepříliš dobrý vliv vesmírného záření trvá již delší dobu. Tým z mediálního oddělení Georgetownské univerzity ale došel k výsledkům, které výrazně převyšují dosud zamýšlené negativní důsledky záření. Podle všeho je škodlivější, než se čekalo.

Dlouhodobé vystavení záření neomylně způsobuje množení volných radikál – destruktivních molekul, které poškozují DNA a mohou vést k rakovině.

„Než začneme plánovat misi na Mars, musíme porozumět vesmírnému záření mnohem lépe,“ řekl doktor Kamal Datta.

Mise na Mars v ohrožení
Radiace ve vesmíru je evidentně velmi specifická. Skládá se výhradně ze subatomových vysokoenergetických částic, jež mohou ohrozit organickou tkáň.

Malá koncentrace tohoto záření se používá například při rentgenování či léčení různých chorob.

Podle všeho na něm mají velký podíl také sluneční paprsky. Na Zemi jsme před nimi chráněni několika vrstvami atmosféry, ovšem astronauti ve vesmíru jsou jim mnohdy vystaveni prakticky přímo.

Dlouhodobá mise na Měsíc, potažmo na Mars, jež už se zdála být doslova za rohem, tak dost možná bude odložena na neurčito.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 67