Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Terminátorem snadno a rychle

Sledovali jste s nadšením Terminátora a podivovali se nad tím, co všechno tento mimozemšťan dokáže?

Chtěli byste to zkusit také? Možná vás překvapí a potěší, že americká zbrojařská firma Raytheon se chystá splnit váš sen, respektive podpořit válečnou mašinerii USA, která by s tímto oblekem jistě dosáhla lepších výsledků.

magazin.cz
Bez zátěže
O robotickém obleku podrobně informuje nové číslo časopisu Popular Science a představení působí skutečně jako z jiného světa.

Ptáte se, jak člověk utáhne oblek vážící přes pětasedmdesát kilo, když není zrovna Arnold Scharzenegger? Byl to prý velký problém, ale inženýři nakonec přišli s propracovaným konceptem servomotorů a hydraulických prvků, díky kterým voják či jiný uživatel nepocítí prakticky žádnou tíhu navíc.

Dvacetinásobná síla
Největším přínosem projektu XOS je zcela určitě to, že dvacetinásobně zvýší uživatelovu sílu. Představte si, že jste dvacetkrát silnější než teď. To by se dalo dělat věcí – třeba bourat domy či posouvat auta, nebo bojovat s mnohonásobnou přesilou.

magazin.cz
Na vývoji obleku se podílí i agentura ministerstva obrany (DARPA), která do něj hodlá zařadit takové prvky, které by Američanům v boji vyhovovaly.

Dá se očekávat, že půjde o takové dodatky, aby oblek vyhovoval vedení války tzv. čtvrté generace, tedy například v boji proti teroristům či guerillám v Iráku.

Někdy v budoucnu se ale do obleku navlékne i běžný občan a bude bránit třeba svůj pozemek.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 105