Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spermie / foto: shutterstock

Praktiky špiónů: sperma jako neviditelný inkoust

Oddělení MI6 experimentovalo s užitím spermatu na psaní přísně tajných dopisů. Vyšlo to najevo díky odtajnění některých materiálů z let 1909 až 1949.

Poznámka v diáři vysoce postaveného pracovníka tajné služby (MI6) poukazuje na to, že během první světové války britští špióni přišli s nápadem na opravdu nezvyklý neviditelný inkoust.

Jistý Walter Kirke, zástupce velitele vojenské rozvědky ve Francii, si v říjnu 1915 poznamenal, že jak se "od šéfa doslechl, nejlepší neviditelný inkoust je sperma". Nereaguje prý totiž na nejčastěji používané způsoby odhalování tajně psaných zpráv a má tu výhodu, že je vždy k dispozici.

Ano, ale musí být čerstvé!
Šéfem rozvědky byl tehdy Manfield Cumming. Jeho pobočník Frank Stagg pak prý prohlásil, že nikdy nezapomene, jak se všichni bavili, když jeden z agentů ověřil, že sperma "nereaguje na páry jódu".

Zprávy o tomto objevu se ale prý roznesly po celém útvaru, objevitel skvělého nového inkoustu se stal terčem vtipů a nakonec musel být přeřazen jinam.

Kromě toho prý musel být alespoň jeden agent upomínán, že by měl vždy užívat čerstvý materiál, protože jeho korespondenti si začali stěžovat na "nezvyklý zápach".

Jak uvádí list Daily Telegraph, tyto a další kapitoly z dějin britské výzvědné služby jsou zahrnuty v nové knize profesora Keitha Jefferyho o dějinách MI6 v letech 1909-1949.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 10