Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tajemná žena / foto: shutterstock

Nikomu to neříkej aneb tajemství si vezmi do hrobu

Říká se, že když to vědí dva, už se máme o tajemství bát. Když tři, tak je tajemství ztracené. Udržet tajemství není jednoduché a mnoho lidí to nedokáže.

Svá tajemství chceme s někým sdílet, ale dál se šířit nesmí

Tajemství kolikrát tíží a my máme nutkavou potřebu se někomu svěřit. Podělit se o své tajemství a tím tu zátěž částečně odlehčit. Zároveň ale věříme nebo alespoň doufáme, že dál už se šířit vyřčené  tajemství šířit nebude. Pro mnoho lidí je schopnost udržet tajemství nulová, někdo si uchová tajemství po mnoho let, jiní dokonce po celý život. Někoho tajemství sžírá, někomu ničí nervy, nedovolí se kvalitně vyspat, zkrátka tajemství může být skryté zlo.

Udržet tajemství není snadné
Udržet tajemství není snadné – Zdroj: Shutterstock.com

Kdo dokáže lépe udržet tajemství, muži, nebo ženy?

Všeobecně se má za to, že lépe udrží tajemství muži. Není to ale samozřejmě pravidlo, že u mužské části populace zůstane vaše tajemství skryto před ostatními. Unést tíhu tajemství kolikrát znamená, že sami v sobě cítíme jakýsi vnitřní boj. Jako příklad lze použít tajemství týkající se například partnerského soužití. Pokud máme za přátele manželský pár, kde jsou oba našimi přáteli a jeden z nich se nám svěří s tím, že partnera podvádí, nastává situace, že s tím musíme bojovat. Nechceme zradit toho z páru, který se nám s tajemstvím svěřil. Na druhou stranu, pokud o tajemství pomlčíme, máme pocit, že zrazujeme toho podváděného.

Udržíte jazyk za zuby?
Udržíte jazyk za zuby? – Zdroj: Shutterstock.com

Pokud víme, že tajemství neudržíme, je lepší si ho ani nevyslechnout

Jestliže patříte do skupiny lidí, kteří neudrží tajemství, pokuste se vyhnout tomu, aby vám něco tajného bylo svěřeno. Ušetříte si nervy a svůj vnitřní boj, který stejně prohrajete, a zachráníte si i přátelství. Když už tajemství, které má být dle vás vyzrazeno, vyslechnete, pokuste se přesvědčit toho, kdo vám to vyzradil, ať tajemství odhalí sám. Proti některým věcem zkrátka bojovat nedokážeme a tajemství k nim může patřit.

 

Zdroj:

https://psychologie.cz/udrzet-tajemstvi/

Nikomu to neříkej aneb tajemství si vezmi do hrobu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!