Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mladé oči / foto: shutterstock

Jak vzniká barva očí? Hlavní roli hraje melanin a genetika

Oči jsou oknem do duše. Pro spoustu lidí je právě barva očí tím prvním, čeho si na druhém člověku všimnou. Podívejte se, jak vlastně zabarvení duhovky vzniká.

Nejběžnější barvou očí je hnědá. Takové oči má zhruba 90 % lidí na celé planetě. Hnědá barva je totiž dominantně dědičná a většinou přebije barvy ostatní. Naopak nejvzácnější oči jsou zelené, které mají asi 2 % populace. Zbytek lidí má oči modré, šedé nebo smíšené.

Může za to melanin

Barva duhovky je závislá na množství melaninu – tmavě hnědých, nažloutlých nebo načervenalých pigmentů, které mohou i za zbarvení kůže nebo vlasů. Hodně melaninu v duhovce znamená sytě hnědé oči, málo zase oči světlé barvy. Světlo, které na duhovku dopadá, se totiž o melanin nelomí, ale postupuje až k šedým vláknům duhovky.

Lidské oko jako okno do duše
Lidské oko jako okno do duše – Zdroj: Shutterstock.com

Roli hraje i genetika

Kolik melaninu naše tělo produkuje, je ovlivněno geneticky, tudíž i barva očí či jejich odstín se dědí. Jednoduché to ale není, podle vědců se na vývoji barvy duhovky podílí asi 16 genů.

Není ani výjimkou, že děti mají zcela jinou barvu očí než jejich rodiče. Je to tím, že kromě viditelné dominantní barvy očí má člověk i druhý neviditelný genotyp. Dítěti pak oba rodiče předávají genetickou informaci s oběma barvami. A dědičnost může klidně přeskočit i generaci.

Barvu očí často dědíme
Barvu očí často dědíme – Zdroj: Shutterstock.com

Zároveň se nelze spolehnout na to, že dítěti zůstane barva očí, se kterou se narodí. Miminka, zejména ty se světlou pletí, mají v očích ještě málo pigmentu, a tak se jejich oči jeví nejčastěji sytě modré. Naopak černošské a asijské děti se nejčastěji rodí s hnědou barvou očí.

Konečnou barvu ale získají až kolem roku a půl, někdy se uvádí že až po třetím roce života. Jak dítě roste, je vystavené slunečnímu záření, které napomáhá tvorbě melaninu. Podobným způsobem se utváří odstín naší pleti.

Výjimečné jsou případy, kdy má dítě každé oko jiné. Příčinou může být chybný pigmentový vývoj, ale i úraz při porodu. V každém případě je žádoucí nechat takové oči vyšetřit lékařem.

 

Zdroje:

https://www.feedo.cz/blog/miminko/vyvoj-miminka/barva-oci-miminka-na-cem-zavisi-a-kdy-se-meni/

https://www.grandoptical.cz/cs/blog/barva-oci-jak-vznika-zabarveni-a-jak-je-to-s-dedicnosti-166

Jak vzniká barva očí?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!