Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kombucha / foto: shutterstock

Kombucha: Fermentovaný čaj plný probiotik a vitamínů

Kombucha je mírně šumivý kvašený čaj s mnoha benefity pro naše zdraví. Tento chuťově zajímavý nápoj k nám přišel z Asie, kde je znám již po staletí. V posledních letech si získal velkou popularitu po celém světě.

Kombucha je výsledkem fermentace slazeného čaje pomocí symbiotické kultury kvasinek a bakterií, známé jako SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Tato kultura se vznáší na povrchu čaje a během fermentace transformuje cukr a čaj na nápoj plný živých mikroorganismů, organických kyselin, vitamínů a dalších prospěšných látek.

Lahodná kombucha
Lahodná kombucha – Zdroj: Shutterstock.com

Jak si vyrobit kombuchu?

Příprava kombuchy v domácích podmínkách začíná výběrem vhodného čaje, který by měl pocházet z rostliny Camellia sinensis, což zahrnuje bílý, zelený, černý a oolong čaj. Po uvaření čaje se přidá cukr, který slouží jako potrava pro SCOBY během fermentace. Jakmile je čaj slazený a ochlazený na teplotu těla, přidá se SCOBY spolu s trochou jeho původního nálevu nebo lžící jablečného octa, což pomáhá snížit pH a zabránit šíření patogenů.

Nápoj se nechá fermentovat při pokojové teplotě, obvykle několik dní až týdny, v závislosti na preferované chuti a teplotě prostředí. Během tohoto procesu SCOBY konzumuje většinu cukru, čímž se snižuje jeho obsah v konečném nápoji a zároveň se zvyšuje obsah prospěšných kyselin a probiotik.

Po dokončení fermentace se SCOBY odstraní a vzniklý nápoj kombucha se může konzumovat. Doma také můžete vyzkoušet sekundární fermentaci, při které se do nápoje přidávají ovoce nebo bylinky pro další zlepšení chuti a perlivosti.

Výroba kombuchy
Výroba kombuchy – Zdroj: Shutterstock.com

Co vlastně kombucha obsahuje?

Jednou z klíčových složek kombuchy jsou probiotika. Vznikají fermentačním procesem, který přeměňuje slazený čaj na nápoj bohatý na živiny s potenciálními zdravotními přínosy. Probiotika jsou živé mikroorganismy a je známo, že podporují trávení i imunitní systém a přispívají k celkovému zdraví střev. Dále kombucha obsahuje řadu vitamínů, zejména skupiny B, enzymů, minerálů a organických kyselin, včetně kyseliny glukonové, octové a mléčné, o kterých se předpokládá, že mají velmi prospěšné vlastnosti pro náš organismus.

Vliv kombuchy na naše  zdraví

Kombucha má tedy schopnost zlepšit trávení, zvýšit hladinu energie a tím zlepšit náladu. Přítomnost antioxidantů v kombuše může pomoci v boji proti oxidativnímu stresu v těle, potenciálně snížit zánět a riziko chronických onemocnění. Kombucha má také detoxikační vlastnosti, napomáhá funkci jater a podporuje celkovou pohodu.

 

Zdroj:

https://www.zivina.cz/blog/kombucha-co-to-je-a-proc-ji-pit

https://smyslnedobroty.cz/blog/kombucha-toto-je-6-lecivych-ucinku-cajove-houby/

 

Kombucha: Fermentovaný čaj plný probiotik a vitamínů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!