Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Přerušovaný půst / foto: shutterstock

Půst pročistí tělo a účinně bojuje proti zánětům

Držíte pravidelně půst? Ačkoliv od hladovění coby dietní metody odborníci spíše odrazují, ukazuje se, že v prevenci onemocnění může být velmi účinný. Prý dokáže povzbudit imunitu, která si pak hravě poradí například se záněty.

Půst se v historii objevuje odnepaměti. Většinou byl součástí náboženských rituálů, a tak se na něj moderní věda dívala spíš skrz prsty. Vědci z Cambridge se ale rozhodli to změnit. Odebrali vzorky krve 21 dobrovolníků, kteří mezi dvěma velkými jídly drželi celodenní půst. A zjistili, že hladovění způsobilo v jejich těle nárůst hladiny lipidu známého jako kyselina arachidonová.

Půstem proti zánětům

Tato kyselina hraje v těle nezastupitelnou roli, mimo jiné krátkodobě snižuje záněty. Výsledky ještě nejsou úplné, ale zatím naznačují, že pravidelné hladovění by mohlo pomoci s chronickým zánětem, který spojujeme i s onemocněními jako Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba. Zároveň se zdá, že vysokokalorická strava naopak výskyt zánětů v těle zvyšuje.

Vhodné stravování může zlepšit zdravotní stav
Vhodné stravování může zlepšit zdravotní stav – Zdroj: Shutterstock.com

Tělo se pročistí

O zdravotní prospěšnosti půstu se v poslední době mluví stále víc. Mimo jiné by měl člověk během čtyřiadvacetihodinového hladovění ztratit asi půl kilogramu nepotřebných látek a škodlivin, které se v těle hromadí. Půst ostatně ze stejného důvodu používají i zvířata. Nemocné zvíře přestane jíst, případně konzumuje jen trávu. Ta, která se ukládají k zimnímu spánku, si udělají tukové zásoby a následující měsíce hibernují.

Jak půst držet?

Pokud se rozhodnete půst držet, je vhodné obrátit se na někoho zkušeného, kdo vám poradí. Především, pokud se chcete postit několik dní. V takovém případě je žádoucí připravit se dva až tři dny předem, kdy budete konzumovat pouze ovoce a zeleninu. Během půstu samozřejmě není žádoucí vyhýbat se jakékoliv stravě. Povolené jsou kromě čajů a vody také zeleninové vývary a čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Stejně tak opětovný přechod na normální potravu by měl být pomalý a plynulý.

 

Zdroje:

https://www.cpzp.cz/clanek/1355-0-Leceni-pustem.html

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/pust-funguje-novy-vyzkum-ukazal-jak-necekane-snizuje-zanety-v-tele-345531

Půst snižuje záněty v těle a předchází Alzheimerově a Parkinsonově chorobě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!