Co je nutrigenomika?
Nutrigenomika se zabývá změnami DNA způsobenými stravováním. Pomocí genetického testování sestavuje ideální stravovací plán pro konkrétní jedince. A také prozrazuje, jak pomocí stravování ovlivnit, zda se projeví nebo neprojeví některé genetické predispozice.
Celá myšlenka spočívá v tom, že jakmile se budete stravovat vašim genům na míru, nejenže zlepšíte svou fyzickou kondici, ale výrazně snížíte riziko projevu dědičných onemocnění od cukrovky až po nádorová onemocnění. Pojem zavedla doktorka Nancy Fogg-Johnson asi před 20 lety.
Podobného fenoménu si můžeme všimnout i u zvířat. Například včelí královna se rodí s identickou genovou výbavou jako včelí dělnice, přesto je délka jejího života podstatně delší. Důvodem je nejspíš to, že přijímá živiny z mateří kašičky, zatímco ostatní včely z pylu a nektaru.

Jsme stejní, a přece jiní
Stejně jako u včel, většina lidí je přibližně z 99 % geneticky identická. Nicméně i to 1 % má obrovský vliv na potřeby stravování. Ovlivňuje bazální metabolismus, pravděpodobnost výskytu některých onemocnění i chuť k jídlu. Možná má vaše tělo problém s přeměnou slunečního svitu na vitamín D, nedokáže využít omega-3 mastné kyseliny z rostlinných zdrojů nebo neumí získat dostatek živin z veganské stravy.
Největší vliv na geny mají esenciální aminokyseliny, zejména v podobě l-methioninu. Jejich nedostatek vede ke zhoršení kognitivních funkcí v mozku a má vliv i na rozvoj některých chorob.
Studie také ukazují, že vysokoenergetická strava bohatá na cukry a tuky je spojená s rozvojem civilizačních onemocnění, zatímco omezený energetický příjem (pozor, ne podvýživa) zpomaluje stárnutí buněk. Jedním z geneticky nejdůležitějších mikronutrientů je dále vitamín C, přičemž jeho potřeba je individuální.
Zdroje:




Nutrigenomika aneb Může jídlo ovlivnit naše geny?
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!