Zrod hvězdy z daleké Asie
Ačkoliv se špagetová dýně (anglicky Spaghetti Squash) skvěle hodí k italským omáčkám, její původ bychom hledali spíše na Dálném východě, konkrétně v Číně. Odtud se postupně rozšířila do Japonska a do zbytku Asie a nakonec, až v 19. století, dorazila do Evropy a Ameriky, kde si rychle získala popularitu jako zajímavá novinka. Je zajímavé, že se často zaměňuje se zimními odrůdami dýní, ke kterým botanicky patří, a to díky své pevné slupce a výdrži. Poprvé se o ní objevila zmínka v západních kuchařkách v polovině 20. století a od té doby se stala stálicí zdravé výživy pro svou jedinečnou texturu.

Nutriční superstar plná prospěšných látek
Špagetová dýně je přirozeně bezlepková a má mnohem méně kalorií než klasické pšeničné těstoviny. Navíc do sebe dostanete vlákninu, která udělá dobře vašemu trávení, a k tomu ještě bonus v podobě vitamínu C, draslíku a beta-karotenu. Její chuť je jemná a jen lehce nasládlá, takže je super variabilní – dýňové nitě klidně nasají jak italské pesto, tak i asijské koření. A nejlepší na tom je, že špagetová dýně vám vydrží opravdu dlouho: na chladném a tmavém místě v pohodě přečká i několik chladných měsíců.

Jak z dýně vytáhnout špagety?
Klíčem k úspěchu je, aby dýně dostala trochu zabrat teplem. Ideální je pečení, které jí dá příjemnou oříškovou chuť. Nejprve dýni pořádně omyjte a opatrně rozřízněte podélně napůl. Lžící vydlabejte semínka a vláknitý střed. Vnitřek obou půlek pak potřete špetkou olivového oleje, osolte a opepřete, jak jste zvyklí. Dýně se položí řeznou stranou dolů na plech s pečícím papírem a šoupne se do trouby vyhřáté na 180 °C na nějakých 35 až 45 minut. Délka pečení záleží na velikosti, ale poznáte že je hotová, až bude dužina hezky měkká na dotek. Jakmile ji vyndáte a necháte chvilku odpočinout, stačí vzít vidličku a začít škrábat od kraje ke středu. Vlákna se sama pustí a máte hotovou hromadu „špaget“ k okamžitému podávání.
Dýňové „nudle“ můžete míchat s klasickou boloňskou omáčkou, pestem, nebo je prostě jen prohřejte s máslem, česnekem a sýrem. Vzniklé špagety také můžete vrátit zpátky do skořápky, přidat náplň a zapéct.Je to zkrátka jednoduché, zdravé a navíc vás takovýto pokrm z dýně překvapivě skvěle zasytí.
Zdroje:
https://www.jakvkuchyni.cz/spagetova-dyne-a-podzimni-spagety-jinak/
https://www.farmabozice.cz/dyne-kde-spi-spagety/




Špagetová dýně – Zeleninový trik, jak jíst těstoviny bez výčitek
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!