Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Špagetová dýně / foto: shutterstock

Špagetová dýně – Zeleninový trik, jak jíst těstoviny bez výčitek

Špagetová dýně není jen tak obyčejná dýně. Její dužina se po upečení nebo uvaření kouzelně rozpadne na dlouhá vlákna, která vypadají úplně jako špagety. Ocení ji proto všichni, co hledají nízkosacharidovou náhražku těstovin.

Zrod hvězdy z daleké Asie

Ačkoliv se špagetová dýně (anglicky Spaghetti Squash) skvěle hodí k italským omáčkám, její původ bychom hledali spíše na Dálném východě, konkrétně v Číně. Odtud se postupně rozšířila do Japonska a do zbytku Asie a nakonec, až v 19. století, dorazila do Evropy a Ameriky, kde si rychle získala popularitu jako zajímavá novinka. Je zajímavé, že se často zaměňuje se zimními odrůdami dýní, ke kterým botanicky patří, a to díky své pevné slupce a výdrži. Poprvé se o ní objevila zmínka v západních kuchařkách v polovině 20. století a od té doby se stala stálicí zdravé výživy pro svou jedinečnou texturu.

Dýně jsou symbolem podzimu
Dýně jsou symbolem podzimu – Zdroj: Shutterstock.com

Nutriční superstar plná prospěšných látek

Špagetová dýně je přirozeně bezlepková a má mnohem méně kalorií než klasické pšeničné těstoviny. Navíc do sebe dostanete vlákninu, která udělá dobře vašemu trávení, a k tomu ještě bonus v podobě vitamínu C, draslíku a beta-karotenu. Její chuť je jemná a jen lehce nasládlá, takže je super variabilní – dýňové nitě klidně nasají jak italské pesto, tak i asijské koření. A nejlepší na tom je, že špagetová dýně vám vydrží opravdu dlouho: na chladném a tmavém místě v pohodě přečká i několik chladných měsíců.

Vyzkoušejte špagetovou dýni
Vyzkoušejte špagetovou dýni – Zdroj: Shutterstock.com

Jak z dýně vytáhnout špagety?

Klíčem k úspěchu je, aby dýně dostala trochu zabrat teplem. Ideální je pečení, které jí dá příjemnou oříškovou chuť. Nejprve dýni pořádně omyjte a opatrně rozřízněte podélně napůl. Lžící vydlabejte semínka a vláknitý střed. Vnitřek obou půlek pak potřete špetkou olivového oleje, osolte a opepřete, jak jste zvyklí. Dýně se položí řeznou stranou dolů na plech s pečícím papírem a šoupne se do trouby vyhřáté na 180 °C na nějakých 35 až 45 minut. Délka pečení záleží na velikosti, ale poznáte že je hotová, až bude dužina hezky měkká na dotek. Jakmile ji vyndáte a necháte chvilku odpočinout, stačí vzít vidličku a začít škrábat od kraje ke středu. Vlákna se sama pustí a máte hotovou hromadu „špaget“ k okamžitému podávání.

Dýňové „nudle“ můžete míchat s klasickou boloňskou omáčkou, pestem, nebo je prostě jen prohřejte s máslem, česnekem a sýrem. Vzniklé špagety také můžete vrátit zpátky do skořápky, přidat náplň a zapéct.Je to zkrátka jednoduché, zdravé a navíc vás takovýto pokrm z dýně překvapivě skvěle zasytí.

 

Zdroje:

https://www.toprecepty.cz/clanky/5777-jak-nejlepe-vyuzit-spagetovou-dyni-pripravime-z-ni-falesne-polevkove-nudle-neprave-spagety-i-fit-bramboracky/

https://www.jakvkuchyni.cz/spagetova-dyne-a-podzimni-spagety-jinak/

https://www.farmabozice.cz/dyne-kde-spi-spagety/

 

 

Špagetová dýně – Zeleninový trik, jak jíst těstoviny bez výčitek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!