Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Veš dětská / foto: shutterstock

Vši se zase rozmáhají. Jak vypadají a jak je odhalíte?

Jak snadno se lze zbavit tohoto nepříjemného cizopasníka přírodní cestou?

Nezáleží na tom, jakou mateřskou školu vaše dítě navštěvuje, zda soukromou či státní, na vesnici nebo ve městě. Téměř všude se totiž rodiče v kratších či delších intervalech setkávají s upozorněním, že právě v jejich školce byl zaznamenán výskyt vší a že mají svým dětem řádně prohlédnout hlavu. Kdo při řádné kontrole narazí na problém v podobě nakladených hnid, toho čeká složitá cesta opakovaného šamponování a zdlouhavého vyčesávání. Kromě chemické cesty však ještě existují i přírodní způsoby, které pomohou k odstranění těchto nezvaných hostů.

Veš dětská a její  výskyt

Podle posledních informací až půl milionu lidí ročně musí řešit nepříjemné setkání s tímto tří milimetrovým parazitem. Nejčastěji se tak děje v období zimních měsíců, kdy se více nosí různé pokrývky hlavy a šály, ve kterých se vši rády usídlují a putují z nich na své hostitele. Ovšem není nijak výjimečné, pokud se s nimi setkáte v průběhu celého roku. Také neplatí pravidlo, že za jejich výskyt mohou nevhodné hygienické podmínky. Daří se jim převážně v dětských kolektivech, ve kterých se děti rády a často druží, hrají si v těsné blízkosti, odpočívají vedle sebe na lehátku. Vši tak mají nejlepší příležitost se přemísťovat a klást svá vajíčka, tzv. hnidy. Z nich se po 7 - 11 dnech líhnou nymfy, které v průběhu dalších 8 dnů dozrávají v dospělé jedince sající krev.

Jak se vši podepisují na zdraví člověka

Napadení vší dětskou se odborně nazývá pedikulóza a projevuje se častým svěděním v oblasti vlasové pokožky. V některých případech může docházet i k dermatitidě, tedy k zánětlivému onemocnění kůže, které může být doprovázeno zvýšenou teplotou nebo zvětšením mízních uzlin. I když tento vnější parazit není přenašečem žádných závažných chorob, dokáže svého hostitele pořádně potrápit a nemusí být úplně jednoduché se jej zbavit.

Jak se zbavit vší pomocí speciálních šamponů

K odstranění vší existuje celá řada různých šamponů, které koupíte v lékárně a které mají po opakované aplikaci vši vymýtit. Poslední dobou si však stále častěji lidé stěžují, že i po použití několika druhů těchto šampónů se vší nezbavili a neustále se jim vrací. Pokud k nim patříte také, je dobré si uvědomit, že pouhé šamponování nestačí a je třeba vlasy důkladně a opakovaně vyčesávat speciálním hustým hřebenem, tzv. všiváčkem. Ten dokáže zachytit zbytky vší a hlavně hnid, ze kterých se mohou vylíhnout nové zárodky i po speciálním ošetření vlasové pokožky. Pro úplné odstranění vší je dobré šamponování opakovat alespoň 3× vždy s odstupem jednoho týdne. Také se doporučuje vymýt všechny hřebeny, vyprat min. na 60 °C veškeré ložní prádlo, textilní hračky i pokrývky hlavy.

Jak se zbavit vší přírodní cestou

Jestliže patříte k lidem, kteří upřednostňují přírodní recepty, nebo máte s komerčními produkty negativní zkušenosti, můžete vyzkoušet některý z receptů našich babiček. Ty se vší zbavovaly jednoduše pomocí octa, který vmasírovaly do vlhkých vlasů, překryly igelitem či alobalem a nechaly působit. Po nějaké době vlasy omyly obyčejným šamponem a pročesaly. Zábal může sice trochu podráždit vlasovou pokožku, zato vši v něm dlouho nepřežijí. Další možností je smíchání francovky s olejem v poměru 1 : 3 a poté postupovat stejně jako v případě octového zábalu. Kromě francovky lze použít i olej z čajovníku nebo klasický lék na veškeré neduhy, pravou moravskou slivovici.

Vši se zase rozmáhají. Jak vypadají a jak je odhalíte?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!