Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rybičky 48 / foto: Archiv Evy Mizerové

Festival Polanka fest opět roztančil historickou Třebíč

Již třetí ročník oblíbeného festivalu proběhl tento víkend v areálu třebíčského koupaliště. Jaká byla atmosféra akce, která lákala na zvučná jména kapel, jako jsou Chinaski, Rybičky 48, Mig 21, Mandrage a mnohé další?

Když méně znamená více

Festival Polanka fest bychom označili spíše za menší festiválek, jehož návštěvníky tvoří převážně lidé z Třebíče a blízkého okolí. Třetí ročník Polanky ani tentokrát nezměnil své působiště a opět byl umístěn do areálu místního koupaliště, které se nachází v malebném údolí řeky Jihlavy. Umělci a kapely se představili na dvou pódiích, k dispozici byl také party stan, kde se po skončení všech vystoupení konala afterparty až do ranních hodin. Festival si i přes konkurenční a mnohem větší blízkou akci Sázava fest našel své publikum, vládla zde pohodová atmosféra plná skvělé hudby, lidé se bavili, zpívali a tančili často až do rána. Úspěšnému průběhu hrálo do karet také počasí. Ač se několikrát návštěvníci obraceli s obavami k potemnělé obloze, dočkali se jen příjemně osvěžující jemné spršky v páteční podvečer. Jinak vládlo po celou dobu horké letní počasí, přímo určené pro festivalový víkend v Třebíči.

Vystoupení, která měla šťávu

Pořadatelům se na letošní rok podařila domluvit vystoupení kapel, jejichž koncerty jsou momentálně nejvyhledávanější a potěší široké obecenstvo napříč generacemi. V pátek zabodovala kapela Chinaski v nové sestavě. Oproti několika předchozím koncertům zpěvák Malátný nebyl tentokrát malátný a rozpálil to naplno. Bylo vidět, že on i celá kapela si koncert užívají a dávají do něj 100% energii, a přes mnohá skeptická vyjádření kvůli změnám v kapele rozhodně neopouští vrcholnou koncertní scénu. Rybičky 48 přivezly do Třebíče svoji plamennou show, při které létaly jiskry z kytar a šlehaly plameny z pódia tak, že fanoušci z prvních řad možná přišli domů trochu neočekávaně opálení. Ačkoliv zpěvák Kuba Ryba podle vlastních slov bojoval se zánětem uzlin, na jeho hlasovém projevu to běžný divák nezaznamenal a koncert Rybiček 48 byl zlatým hřebem pátečního večera.

V sobotu mile překvapil Marek Ztracený. Na svoje vystoupení přivezl originální barevné pódium zdobené nápisy a texty vlastních písní, také celá kapela byla stylově sladěna. S úsměvem na rtech a v radostné náladě byl zpěvák i v průběhu pochmurných písní, neustále komunikoval s davem, a dokonce si i vybral dvojici z publika, která mu šla vypomoci s textem jeho nové písně. Dokázal si udělat legraci sám ze sebe i ze členů své kapely, jednotlivé písničky komentoval, nebo uváděl různé příběhy a historky, které se k nim vázaly. Celkově působil mile, bavil sebe i fanoušky, za což sklidil velké ovace. Ty však ještě zesílily při vystoupení pražské kapely Mig 21. To, co Jiří Macháček předvádí na pódiu, je snad nepopsatelné, to se musí zažít a vidět na vlastní oči. S rozcuchanými vlasy zběsile pobíhá od jednoho konce pódia k druhému, tu s gumovou kytarou, tu s roztočeným sakem nad hlavou, diskotékovou koulí  a dalšími rekvizitami. Koulí očima, předvádí různé grimasy, baví se s publikem a do toho všeho zvládne fantasticky vyzpívat písně starší i nové. Jako na všech koncertech této kapely, i v Třebíči byly připraveny fanynky na píseň Kalhotky si sundej. V jejím průběhu přistálo na pódiu několik desítek kusů dámského spodního prádla, vybrané kousky se staly součástí Macháčkovy show. Celé vystoupení mělo dokonalou atmosféru a bez diskuze se jednalo o vrchol celého Polanka festu.

Doprovodné programy a soutěže na vodě

Prostor koupaliště nabízel i celodenní program plný soutěží a vodních radovánek, kterého se účastnili malí i velcí návštěvníci. A tak se jezdilo tobogánem na čas, sbíraly se kroužky ve vodě a ti odvážnější si mohli vyzkoušet také "Basket ze surfu". Motivací pro nejúspěšnější byly pěkné věcné ceny, které jistě výhercům zpříjemnily festivalový pobyt. Třešničkou na dortu byla pak možnost vyzkoušet si zcela zdarma aquazorbing, který znají diváci již z předchozích ročníků Polanka festu. 

Třebíč, město památek UNESCO

Pokud nejste místní a na Polanku zavítáte poprvé, určitě nevynechejte někdy v průběhu festivalu navštívit město Třebíč. Koncerty začínají většinou až odpoledne, a tak máte dostatek času, abyste si prohlédli slavnou židovskou čtvrť, baziliku sv. Prokopa, nebo rozsáhlý židovský hřbitov. Všechny zmiňované památky najdete zapsány na prestižním seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V centru města můžete vystoupat na 75 metrů vysokou městskou věž, která vám poskytne krásný výhled na okolní krajinu s dominantní řekou Jihlavou. Kromě historických památek nabízí Třebíč také skvělé možnosti pro milovníky přírody. Upravené parky, nově vybudované cyklostezky i příjemné turistické trasy podél řeky poskytují možnosti kratších procházek i delších výletů na kole či pěšky.

Festival Polanka fest opět roztančil historickou Třebíč

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!