Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Peníze / foto: shutterstock

Jste ve finanční tísni, jak ji řešit, aby vás nepohltilo dluhové peklo?

Pohrdáme bezdomovci, ale nikdy nevíme, co se může stát nám. Do finančních těžkostí se může člověk dostat rychleji než mávnutím proutku. Někdy vlastní vinou a nerozvážností, jindy vinou někoho dalšího.

Nemusíte skončit přímo na ulici, ale ouvej vám může být hodně. Jak si poradíte? Kde si půjčit, aby vás malý dluh nedostal do dluhového kolotoče?

Jako první se nabízí pomoct v rodině. Zdá se to zprvu jako jediné nejsnazší řešení. Pokud však rodinné vztahy neklapou úplně dobře, máte nejspíš zábrany za někým jít a když už se odhodláte a případně vám opravdu vypomohou, dají vám to možná časem pěkně sežrat. Při každé příležitosti vám předhodí, že dlužíte, že byste měli žít jinak, že oni by si nikdy nepůjčili, zkrátka, že jsou schopnější než vy. Nebo vám dalších deset let budou  připomínat, jak vám pomohli v nesnázích, a že byste jim tedy měli být náležitě vděční. Přestože jste jim to dávno desetkrát splatili, hlídali každý měsíc děti či pomáhali na stavbě, a vděční jim budete do konce života. Možná si řeknete, že ve vaší rodině se to stát nemůže. To je samozřejmě skvělé a tleskejte si. Bohužel ve spoustě rodin se to děje.

Proto se vám jako další řešení nabízí dobrý kamarád, kterému by půjčka vám nenarušila životní standard. Ne vždy se však takový kamarád najde, spousta z nás splácí hypotéku, máme malé děti, školky a školy jsou finančně náročné.

Poté tedy přichází na řadu úvěr u banky. Ale zadlužit se kvůli jedné nesnázi na několik let? A platit zbytečně vysoké úroky? To se vám možná také nebude pozdávat. Prostě máte jednou problém a nechcete kvůli němu splácet třeba tři další roky. Pokud vám úvěr banka vůbec schválí.

Přichází v úvahu rovněž kreditní karta nebo flexi kredit k vašemu účtu. Pokud vám ho banka schválí, obdržíte peníze ihned a úroky platíte pouze z vyčerpané částky. Máte ovšem opravdu tak silnou vůli, že jestliže dluh poté v bezúročném období splatíte, už víc na peníze nesáhnete? Ano, můžete potom opět kreditní kartu či flexi kredit znovu zrušit samozřejmě.

V poslední řadě vám možná přijde na mysl rychlá půjčka. Třeba jste právě viděli některou z těch lákavých reklam, kdy peníze máte do pěti minut na účtu. Stačí několik kliků. Půjčíte si, kolik potřebujete, příští měsíc to zaplatíte a budete mít klid. Možná dáte něco málo navíc, ale opravdu jen pakatel. Nebudou vám však příští měsíc chybět ty peníze, které vydáte najednou na  splátku? Nebudete si muset nakonec splátku odložit s tím, že zaplatíte jen část? Tím se rázem dostanete do koloběhu úrokového navýšení, které se může časem vyšplhat do neúnosných výšin.

Dávejme si pozor, abychom se nemuseli zadlužit. A když už se nám to stane, modlit se za dobrou vůli nezištných členů rodiny. Zabřednout do dluhového pekla díky lákavým reklamám na výhodné rychlé půjčky, nechce jistě nikdo z vás.

Jste ve finanční tísni, jak ji řešit, aby vás nepohltilo dluhové peklo?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!