Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kalkulačka hypotéky / foto: shutterstock

5 kroků k tomu, abyste získali kladné vyřízení hypotéky

Jak na schválení hypotéky? Toto musíte udělat.

Plánujete hypotéku a chcete, aby vám byla schválena? Díky těmto 5 tipům budete mít velkou šanci na to, že tomu opravdu tak bude.

Dneska se jen málokdo obejde při získávání vlastního domova bez výrazné pomoci od banky. Bohužel, často se při vyřizování hypotéky stává, že žadatel narazí na potíže, s kterými ne úplně počítal. Jak postupovat, aby se to nestalo právě vám?

Co si pohlídat na začátku

První krok, který byste měli podniknout, že důkladný průzkum. Zjistěte si a ujasněte si, co po vás bude vaše banka vyžadovat. Než si zažádáte o hypotéku, měli byste mít jasno především v těchto věcech:

Čím budete ručit Jak vysokou půjčku potřebujete Jak dlouho chcete půjčku splácet

Můžete využít i služeb finančního poradce. Ten by vám měl pomoci se zorientovat na trhu. Pokud raději věříte sami sobě, určitě vám přijde vhod šikovný vynález – hypoteční kalkulačku. Jde o šikovný nástroj, který vám pomůže udělat si přehled v problematice – ale vždy je lepší si vybraný výsledek ještě ověřit.

Poslední částí prvního kroku je předhodnocení klienta bankou, aby se instituce rozhodla, jestli jsou vaše představy reálné a zda vám úvěr poskytne. Počítejte s tím, že banka bude ověřovat jak váš současný příjem, tak i vaši úvěrovou situaci. Pokud již někde nějakou půjčku máte, může to banka považovat za problém.

Co se děje potom

Nebudeme vám lhát, druhý krok není žádná zábava, jen samé papírování, dokládání a byrokracie. Abyste získali hypoteční úvěr, musíte dodat potřebné dokumenty k učinění odhadu nemovitosti. Určitě budete potřebovat výpis z katastru nemovitostí (ne starší než tři měsíce) a aktuální kopii katastrální mapy, dále územní rozhodnutí a kupní smlouvu (nebo smlouvu o smlouvě budoucí). Požadavky bank můžou být rozdílné, ale všude by vás měli plně informovat.

Třetím krokem je samotný odhad nemovitosti. I s tím by vám měla být banka nápomocná, poskytne vám odhadce, se kterým sama spolupracuje. Ten po prohlídce nemovitosti vloží data do systému a ten odhadne její cenu (průměrná cena na metr čtvereční) na základě které vám bude vypočtena hypotéka.

Čtvrtým krokem je samotný schvalovací proces úvěru. Celý proces uspíšíte tím, že bance dodáte všechny potřebné materiály najednou a nebudete zamlčovat žádné okolnosti – na neuvedené úvěry přijdou stejně a vaši šanci na získání půjčky to sníží. V ideálním případě by ale celý proces neměl trvat déle než pár týdnů.

Když je to černé na bílém

Posledním, pátým, krokem, je samotná smlouva. Určitě si vše před podpisem pečlivě přečtete – pokud něčemu nerozumíte, tak se ptejte. Zkontrolujte ještě čísla účtu, uvedená částky a další důležité údaje.

Podpisem stvrdíte smlouvu mezi vámi a bankou. Ta pravá práce většinou začíná po vyřízení úvěru – důležité je, pohlídat si, kdy vám začíná splátková povinnost a kam máte peníze zasílat. Můžete si pak nastavit trvalý příkaz, abyste na důležitý výdaj nezapomněli.

5 kroků k tomu, abyste získali kladné vyřízení hypotéky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!