Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zbrojní průkaz / foto: shutterstock

Jak získat zbrojní průkaz? Potřebujete hlavně odhodlání

Kdo si myslel, že o zbrojní průkaz stačí zažádat, ukázat střelecké umění a tím je hotovo, je na velkém omylu.

V Česku jsou podmínky pro získání oprávnění vlastnit a používat zbraň poměrně přísné a spousta žadatelů na první pokus propadne u testu. Získat zbrojní průkaz je běh na dlouhou trať.

Zájemce o zbrojní průkaz se musí hlásit na Policii ČR v místě svého bydliště, konkrétně na odboru zbraně a střeliva. Vyplní formulář, doloží posudek o zdravotní způsobilosti, fotografii a další formality. Tím však celý proces teprve začíná.

Zbraně a střelivo

30 % uchazečů vypadne na teoretickém testu

První částí zkoušky, po níž vám bude vydán zbrojní průkaz, spočívá v testu. Pokud si myslíte, že jde o stejnou formalitu jako na autoškole, opět jste na omylu. Tentokrát je vše daleko přísnější. Sice je možné učit se předem otázky, existuje dokonce mobilní aplikace Zbrojní průkaz – testy, jenže tohle vám stačit nebude. Doporučuje se kniha Zbrojní průkaz: Právní předpisy a testy ke zkoušce odborné způsobilosti a také projít si na internetu příslušné zákony. Memorování otázek nevede ke složení zkoušky, problematiku musíte komplexně chápat. A právě to je nejspíš důvod, proč zhruba 30 % lidí vypadne již v této části zkoušky. Podcení přípravu.

Přípravný kurz na střelnici je velkou výhodou

Dále následuje praktická část skládající se nejen ze střelby na pevný cíl, ale i z prohlídky zbraně a částečné rozborky i sborky. Jestli jste chodili na nějaký přípravný kurz, nikdo zkoumat nebude, přesto se to doporučuje. Na střelnici si totiž vyzkoušíte i jiné věci, než jen samotnou střelbu, dozvíte se i spoustu teoretických informací. Takový kurz sice stojí zhruba 500 až 2000 Kč, ovšem vyplatí se.

Zbrojní průkaz není zrovna levnou záležitostí. Platíte lékařskou prohlídku, přihlášku ke zkoušce, žádost o vydání zbrojního průkazu, žádost o vydání průkazu zbraně, odměnu pro zkušebního komisaře a mnoho dalšího. Chcete-li si vše přečíst podrobně, projděte si velmi pěkný přehled na webu Kentaurzbrane.cz.

K tomuto článku není otevřena diskuze