Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Automobil Hummer / foto: Art Konovalov / Shutterstock.com

Úspěchy i pády automobilky Hummer

Hummer patří mezi značky, které se zabývaly výrobou off-roadových vozidel. V tomto případě se jedná o značku vyráběnou firmou General Motors.

Automobilka byla založena v roce 1992, ovšem ke smutku jejích fanoušků zbankrotovala 24. května 2010. Hummer vyráběl auta, která se stala synonymem přepychu a dopravy, která zrovna nemá ekologii na prvním místě.

Hummer

Úspěšný počátek

Typ H1 vznikl z vojenského vozidla HMMWV neboli Humvee. To bylo po válce v Perském zálivu, kde bylo vozidlo nasazeno s velkých úspěchem. Později vznikly varianty H2 a H3. Ty jsou však už jen menší a pouze civilní verze. V roce 2006 představila společnost model H1 Alpha, jenž vynikal větším výkonem. K tomu navíc byl u modelu H2 použitý vodíkový pohon.

Strmý pád a pokus o prodej společnosti

1. června 2009 společnost General Motors oznámila bankrot, což znamenalo i konec automobilky Hummer. Stalo se tomu mimo jiné i proto, že strmě klesal prodej jejích aut. Nezbývalo tak nic jiného, než výrobu ukončit. Ovšem General Motros následně oznámila, že Hummer chce prodat. Kupec měl být z Číny - Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery Company Ltd. Cena byla údajně stanovena na 150 milionů amerických dolarů. Čekalo se jen na souhlas čínské vlády. Ovšem nestalo se, a tak z prodeje sešlo. General Motors se tím pádem vrátila k původnímu plánu zrušit automobilku Hummer.

Na jaře 2010 se ještě pokusila značku Hummer prodat, ovšem neúspěšně. 7. dubna tak oficiálně oznámila konec výroby aut se značkou Hummer. Zbývalo doprodat 2 200 kusů. Na ty byly dány velké slevy. Vůbec poslední auto z automobilky Hummer, jenž sjelo z výrobní linky, byl typ H3 24. května 2010.

Dočkáme se návratu?

V roce 2020 společnost General Motors oznámila návrat značky Hummer. V letošním roce měl být uveden na trh nový vůz - elektrický pick-up s názvem Hummer EV. Zahájení výroby nového typu vozidla je naplánováno na podzim.

 

Zdroj:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hummer

Úspěchy i pády automobilky Hummer

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!