Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Česká dívka s naší vlajkou / foto: shutterstock

Český název firmy neznamená vždy české vlastnictví

Říkáte si, když vidíte nějaký výrobek dodávaný na náš trh firmou s českým názvem, že je dobré podpořit náš průmysl? To je sice správné, ale ne vždy se za takovým názvem firmy skrývá český vlastník.

V dnešní době si naše firmy bohužel často dávají hloupé anglické názvy, přitom čeština je tak hezká. Na druhou stranu, někdy se zahraniční vlastníci dostanou i k firmám, které český název přeci jen mají. Jak k tomu přijdou? Děje se tak při koupi české firmy, nebo při založení české pobočky s vědomím, že český název by mohl pomoci. Dále může taková situace vzniknout vypočítavostí majitelů, kteří chtějí zakrýt zisky, nebo se přímo ukrývají před zákonem. Nejznámější firmy s českým názvem, ale zahraničním vlastníkem jistě všichni znáte, ale tuto skutečnost u nich možná ani netušíte. Které to jsou?

Peníze - zdroj: Vahan Hambardzumjan / shuterstock.com

Bankovnictví

Samozřejmě, začneme od toho nejdůležitějšího, což jsou peníze. Na našem trhu je viditelně několik bank s českým názvem. A největší z nich má dokonce naší zemi i v názvu – Česká spořitelna. Ovšem nenechte se mýlit, už v roce 2000 jí většinově koupili Rakušané. Dnes je součástí skupiny Erste našich jižních sousedů. Jako další kandidátka pro české vlastnictví vás jistě napadne Československá obchodní banka, dvojka na českém trhu. Navíc je v názvu i trocha nostalgie po naší bývalé federaci. Ale nenechte se mýlit, tu zase koupili Belgičané ještě o rok dříve. A co víc, vzali si pod křídla ještě dvě banky znějící hezky česky – konkrétně Hypoteční banku a Českomoravskou stavební spořitelnu. Říkáte si, že alespoň trojka na trhu, tedy Komerční banka, zní česky a je vlastněna Čechy? Ani tady jste se netrefili, už v Červnu 2001 ji koupila francouzská Société Générale. Jak je vidět, „na bedně“ žádná naše banka není. Až s velkým odstupem se objevují například české banky Fio banka nebo J & T Banka, které ovšem naopak nemají český název.

Zpravodajské kanály - zdroj: shutterstock.com

Zpravodajství

I zde najdeme mezi největšími deníky a zpravodajskými weby více organizací s českým názvem, ale s cizím vlastníkem. Jde například o Hospodářské noviny s jejich webovým dvojčetem ihned.cz a dále týdeník Respekt nebo zpravodajský internetový deník aktualne.cz. Vlastní jej totiž společnost Economia, a.s., a jejím majitelem je kontroverzní podnikatel Zdeněk Bakala, který dnes žije ve Spojených státech amerických a má i americké občanství. Nejznámější zpravodajský web Novinky.cz je sice vlastněn portálem Seznam.cz, ovšem ten má mateřskou společnost na Kypru, což moc české není.

Podnikatelé - zdroj: shutterstock.com

Další „známé firmy“

Poslední dobou u nás zejména kvůli pandemii letí donášková služba. Většině z nás bude povědomá firma Dáme jídlo, kde si můžete objednat stravování od různých restaurací a provozoven, a kurýr vám jej pak přiveze. Ani tady by našince jistě ani nenapadlo, že firma není česká, ale opak je pravdou. Vlastní ji německý holding Delivery Hero SE, registrovaný v Berlíně.

Chtělo by se vám odebírat plyn a energii od českého těžaře? Asi vás napadne zvolit Moravské naftové doly, ale i tady jste vedle, vlastník je registrován ve Švýcarsku.

Chcete si koupit české boty od známé firmy Baťa, která má nadto v názvu dokonce háček? Ejhle, vlastník je registrován v Nizozemí.

A takových příkladů bychom našli spousty. Jak se vlastně dozvědět více o vlastnické struktuře firem? Například ve Veřejném rejstříku a sbírce listin – portálu Ministerstva spravedlnosti České republiky, ale i jiných webech poskytujících údaje z obchodního rejstříku. V obecné rovině ale samozřejmě platí, že české pojmenování bude pod sebou skrývat i českou společnost pravděpodobněji, než to cizojazyčné. Proto se nebojte a obdařujte vaše drahocenné firmy krásnými českými názvy!

Zdroje:

(1) www.justice.cz (obchodní rejstřík)

(2) www.banky.cz

 

Český název firmy neznamená vždy české vlastnictví

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!