Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Inteligentní otázky / foto: shutterstock

Kdy a jak si zažádat o výpis z registru exekucí?

Exekuce jsou v Česku poměrně běžným nástrojem, díky němuž se věřitelé mohou dovolat svých práv a hlavně peněz, které jim dlužníci nevracejí. Jsou situace, kdy je dobré vědět, zda nejednáte s osobou, na niž jsou exekuční tituly uvaleny. Jak se to dá provést?

Typické momenty pro výpis z registru exekucí

Dobrým příkladem je pronájem nemovitostí. Jako majitelé bytu, který chcete pronajímat cizí osobě, máte jistě zájem o to, aby nájemce platil včas a dle smluvených podmínek. Jenže řada lidí toho není schopna, a to právě v důsledku exekucí, jež jsou na ně uvaleny. Abyste se tomu vyhnuli, je užitečné si nechat udělat výpis z registru dlužníků. Pak už záleží jen na vás, zda budete ochotni podepsat smlouvu o pronájmu, případně si spíše vyberete jiného zájemce.

Registr exekucí je dobrým nástrojem při jakékoliv koupi, která se týká většího obnosu peněz. Nikdy totiž nevíte, zda se vám někdo nesnaží prodat majetek, jenž je ve skutečnosti obstavený v důsledku exekuce. Pak byste mohli přijít o peníze, přičemž exekutor by takovýto majetek mohl zabavit, protože v daný okamžik byl součástí exekučního řízení.

Registr exekucí

Jak na výpis online i osobní formou?

Registr exekucí umožňuje získat potřebné údaje online. Je zapotřebí se registrovat, zaplatit příslušný poplatek, poté již můžete očekávat informace o osobě, jež vás zajímá. Výpis z registru exekucí si samozřejmě můžete provést i pro vlastní potřebu, pakliže si třeba zrovna nejste jisti, zda aktuálně čelíte nějaké exekuci, případně v jakém stavu se nachází a u koho je vedena. Existuje rovněž možnost získat výpis z exekučního registru bez registrace, a to na webových stránkách exekuceinfo.cz. Výpisy je dále možné získat osobně například na některé z poboček České pošty, kde funguje CzechPoint, případně v sídle exekuční komory.

K tomuto článku není otevřena diskuze