Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
České koruny / foto: shutterstock

Kdy se půjčka vyplatí? Když pomůže z krize nebo šetří peníze

V dnešní době není sjednání půjčky pro většinu z nás problém: většinou jde vše vyřídit online a peníze můžete mít na účtu někdy i během pár minut. Tato snadná možnost získání peněz ale nemusí být vždy ideálním řešením naší situace, je nutné zvážit všechna pro a proti – přece jen to nebude zadarmo. Kdy se tedy sjednání úvěru opravdu vyplatí?

Vlastní bydlení

Půjčka je často jediný možný způsob, jak zaplatit nákladnější položky, po nichž toužíme nebo které zkrátka potřebujeme. Mezi ně patří i vlastní bydlení. Nedostatek peněz na koupi bytu či domu není nic neobvyklého, pro mnoho lidí je sjednání úvěru (nejčastěji v podobě hypotéky) jedinou možností, jak začít bydlet „ve svém“.

Rekonstrukce nemovitosti

Renovace a rekonstrukce starších objektů či prostor bývá často věc neodkladná, zato nákladná – zaplatit ji najednou může být problém. Úvěr a jeho postupné splácení jsou pak možností, jak financovat všechny potřebné práce.

Mohou nastat i situace, kdy je rekonstrukce dobrou investicí, například kvůli zvýšení tržní ceny nemovitosti před jejím prodejem. Také v případě zateplení či instalace solárních panelů se půjčka může vyplatit, protože vám ve finále peníze ušetří.

Koupě nového auta

Pokud se chystáte koupit nové auto (ať už v souvislosti s podnikáním, nebo pro osobní účely), nejspíš se myšlence na půjčku neubráníte – přece jen jde většinou o vyšší částku a ta nemusí být vždy k dispozici. Úvěr vám umožní splácet auto postupně a zajistí, že mobilní budete ihned – i když zrovna postrádáte vlastní kapitál.

Investice do podnikání

Pokud toužíte rozjet svůj byznys, chce to opět finance. Úvěr vám umožní začít podnikat a dosáhnout zisků rychleji, než byste byli schopni pouze s tím, co máte právě na účtu. Dobrou investicí může být i zvýšení kvalifikace či rekvalifikace školeními či kurzy, díky kterým pak poroste i váš plat.

Konsolidace dluhů

Pokud splácíte několik úvěrových produktů, může být rozumným řešením výhodnější půjčka za účelem konsolidace úvěru. Ta vám umožní sloučit všechny dluhy do jednoho úvěru s nižším úrokem, splácení tak bude nejen přehlednější, ale i výhodnější.

Kdy se půjčka vyplatí? Když pomůže z krize nebo šetří peníze

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!