Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Umělecký kovář / foto: https://www.kovarstvi-mittner.cz/

Chcete originální interiér domu? Využijte kov

Kovář, v dnešní době povolání, které známe pomalu jen z pohádek. Současnost se ale vrací v čase a tradiční řemesla se znovu objevují na výsluní.

Tito šikovní umělci dokáží s pomocí ohně a kladiva vytvořit neuvěřitelné kousky. Některé vám jen zvelebí vaši domácnost, jiné mají i užitkový efekt a každý kus je originál.

Co je to kovářství?

Kovář zpracovává ocel, případně jiný kov za pomoci tepla ve výhni . Následně ho ková v kovadlině, tam jej tvaruje do požadované podoby. Počátky kovářství nalezneme již v antice. V dřívějších dobách bylo toto povolání velice důležité, kováři vytvářeli předměty denní potřeby a spadali mezi vážená řemesla. Dnešní digitalizovaná doba kováře nahradila stroji. Proto se spíše už mluví jen o uměleckých kovářích. Ceny jejich produktů jsou vysoké, jelikož se jedná o originální a ručně dělané produkty, které jsou ale velice žádané.

Kovaný lustr

Co dokáže vytvořit umělecký kovář?

Umělecké kovářství nevytváří jen dekorace, sochy a další umělecké produkty, kované výrobky jsou dost často i praktické. Ve výsledku si můžete objednat vše, co se dá vytvořit z kovu. Oblíbené jsou například světla, lustry a postele. Kovové produkty samozřejmě nepatří jen do interiéru, velkým odvětvím jsou grily, schodiště a kovové ploty. Industriální styl je v dnešních dnech moderní. V nemalém počtu domácností naleznete různé kované dekorace, ať už se bude jednat oobraz z kovu, svícen či kultovní kovovou růži, vždy vypadají vkusně a dokáží oživit domácnost.

Kov v interiéru - kovaný nábytek

Kovový nábytek se těší velké oblibě. Jedním z důvodů je jeho kvalita a pevnost . Tento kus nábytku vám vydrží několik let, možná celý život . Výhodou je i vysoká odolnost. Radost jistě budou mít i ekologicky založení zákazníci, jelikož jsou kované předměty nezávadné vůči přírodě a zároveň jsou recyklovatelné. Kovaný nábytek sebou samozřejmě nenese jen klady, naopak je těžký a chladivý. Umělečtí kováři se nezaměřují jen na postele, můžete si objednat v podstatě cokoliv. Hojně se vyrábí kované stoly a židle. Zajímavá je i flexibilita stylů, jeden kus nábytku od uměleckého kováře je velice zdobný a masivní, pomalu působící barokním dojmem, a druhý je naopak jednoduchý, moderní až futuristický. Záleží tedy na vkusu každého.

Kov v exteriéru

Kov v exteriéru má svou oblibu díky vysoké odolnosti vůči mikroklimatu. Nemusíte řešit změny počasí, vysokou vlhkost nebo vysokou intenzitu slunečních paprsků. I přestože je počáteční investice dražší, tak se vyplatí. Kovové předměty vydrží desítky let i v nepříznivých podmínkách a kovaný venkovní nábytek nemusíte chodit uklízet při každé přeháňce. Hlavním produktem uměleckých kovářů v exteriéru jsou kované ploty, které bývají poměrně masivní, zato ale působí luxusně a vzbuzují pozornost. Zároveň se dají vizuálně přizpůsobit jakémukoliv typu budovy. Na zahradě pak můžete využít i kované krbové nářadí, koše na dřevo nebo dvířka ke krbu. Efektivně působí i kované zábradlí, nebo celé schodiště. To vypadá dobře jak venku, tak v interiéru.

Kovaná brána

Dekorativní kov

Velké oblibě se těší kované dekorace. Můžete si nechat vyrobit poštovní schránku, obraz nebo nějakou drobnost. Krásné jsou i koupelny ve stylu high-tech, které využívají kovaných doplňků - kovaný rám zrcadla, závěsy na toaletní papír, stojan na toaletní papír, případně i kovaný dřez a kohoutek. Další místností, která ve velké míře může využívat kovaných dekorů je předsíň, časté jsou stojany na deštníky a různé věšáky.

Kde sehnat uměleckého kováře?

Uměleckých kovářů v dnešní době není tolik. Kované předměty, které zakoupíte v obchodech jsou většinou vyráběné strojově. Pro zisk originálního a opravdu kvalitního produktu je tedy potřeba kontaktovat uměleckého kováře. V Brně je například kovářství Mittner, které má již čtyřiceti letou tradici.

K tomuto článku není otevřena diskuze