Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Přeprava ADR / foto: https://www.fofrcz.cz/

Vše o ADR přepravě

Sháníte firmu, která vám přepraví nebezpečnou látku či nadměrný náklad? Už nemusíte!

Přeprava nebezpečných látek stejně jako přeprava nadměrných nákladů nebo zásilek probíhá ve zvláštním režimu, s nímž vás v následujícím článku seznámíme. Ze všeho nejdříve si ale pojďme objasnit pojmy.

Co to je nebezpečné zboží?

Pod pojmem nebezpečné zboží rozumíme předměty, jejichž vlastnosti mohou ohrozit bezpečnost osob, majetku či životního prostředí. Mohou být hořlavé, žíravé nebo třeba výbušné. Takovéto nebezpečné zboží se označuje písmeny ADR.

Radioaktivní náklad

Co znamená ADR?

Jedná se o zkratku z francouzského označení Accord européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route, které v překladu znamená Evropská dohoda o mezinárodní přepravě nebezpečného zboží. V mezinárodní přepravě je pojem ADR velmi známý.

9 ADR tříd

ADR zboží se rozděluje do devíti tříd. Patří do něj výbušné látky, plyny (nezápalné a nejedovaté, zápalné, jedovaté), hořlavé kapaliny i tuhé látky, samozápalné látky, látky, které ve styku s vodou vyvolávají hořlavé plyny, látky podporující hoření, organické peroxidy, látky toxické, infekční, radioaktivní, žíravé a jiné.

Přeprava ve zvláštním režimu

Všechny zmíněné nebezpečné látky je třeba přepravovat ve zvláštním režimu (přeprava ADR). Přepravcem může být pouze firma, která k této formě přepravy má patřičné oprávnění. U nás se jedná například o firmu FOFR (česká přepravní společnost specializující se na rozvoz kusových a balíkových zásilek z domu do domu a na ADR přepravu). Ta díky celorepublikové působnosti systému garantuje pružnou reakci a kvalitu poskytovaných služeb v jakékoli lokalitě.

Speciální ADR doprava

Jak přeprava ADR probíhá?

ADR zásilku je v první řadě třeba pečlivě zabalit a vybavit nezbytnou dokumentací. S tou vám popřípadě pomůže certifikovaný ADR poradce firmy FOFR. Vy si coby objednavatel přepravy každopádně budete muset připravit následující údaje: číslo UN, údaje podle ADR (třída a obalová skupina), oficiální pojmenování podle ADR. Zásilku budete také muset zvážit a popřípadě doplnit další podrobnosti o balení. To je v podstatě vše. Zásilku si u vás vyzvedne pracovník společnosti FOFR a předá ji k další přepravě. Na kolik vás transport nebezpečného nákladu vyjde, si můžete snadno zjistit na stránkách společnosti v kalkulačce dopravného.

K tomuto článku není otevřena diskuze